Mies vuolee puulintua.

Hantverkets immateriella kulturarv

Det levande hantverksarvet är färdigheten och kunskapen att tillverka, bygga, reparera eller restaurera hantverk med material från vår livsmiljö. Hantverket har genom tiderna förts vidare från en hantverkare till en annan och gör så än idag. Hantverk görs som en hobby, men för många är det också ett yrke. En mängd olika hantverkskunskaper behövs i många yrken, även om de inte är renodlade hantverksjobb.

Levande arv inom konsten

Det är viktigt att hålla hantverkskulturen levande och livskraftig i Finland. På Taito arbetar vi varje dag för att göra hantverksfärdigheter och -kunskaper tillgängliga för alla. Det är viktigt att erkänna hantverkets rötter och de samhällen som upprätthåller traditionerna. Men det betyder inte att traditionerna inte lever i tiden. Hantverk och hantverkare förändras i takt med att världen omkring oss förändras. Ett levande hantverksarv innebär också kontinuitet: att färdigheter, kunskap och intresse förs vidare till nya hantverkare.

Taitoorganisationens historia bygger på överföring av hantverkskunnande, och detta arbete har gjorts i över hundra år. Som ett bevis på sin expertis ackrediterades Taitoförbundet 2020 som en expertorganisation enligt Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. I det internationella samarbetet kring det immateriella kulturarvet representerar Taitoförbundet den finländska hantverkskulturen. Förbundet är medlem i ICH NGO Forum, som är en av Unesco ackrediterad expertorganisation för konventionen om det immateriella kulturarvet.

Taitoorganisationen producerar varje år utställningar och seminarier med anknytning till det immateriella kulturarvet, både på egen hand och i samarbete med andra aktörer inom hantverkssektorn. De anordnar också utbildningar, evenemang och möten kring hantverk. De nordiska organisationerna för immateriellt kulturarv har byggt upp en wiki-plattform för Safeguarding Practices för att dela med sig av bästa praxis för att skydda traditioner.

Immateriellt kulturarv i Finland

År 2013 antog Finland Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Konventionen syftar till att främja identifieringen och tryggandet av det immateriella kulturarvet i Finland. Till det immateriella kulturarvet hör hantverk, muntliga traditioner, scenkonst, social praxis, ritualer och ceremonier.

Museiverket ansvarar för genomförandet av Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet i Finland. I enlighet med konventionens anda spelar samfunden en central roll i identifieringen och definitionen av det immateriella kulturarvet. Därför genomförs det nationella genomförandet genom olika nätverk och samhällenas delaktighet betonas i arbetet. Kretsar för levande kulturarv spelar en nyckelroll i genomförandet av konventionen. Hantverkskrets etablerades 2015.

För mer information:
www.aineetonkulttuuriperinto.fi
– Leena Marsio, specialist, Museiverket, leena.marsio(at)museovirasto.fi, tfn +358 295 33 6017
– Kikka Jelisejeff, utvecklingschef, Hantverks- och konstindustriförbundet Taito ry, kikka.jelisejeff(at)taito.fi, tfn +358 40 7523 662