Yhdistys
Taito Pohjois-Pohjanmaan historia alkaa jo yli sadan vuoden takaa. Olemme siis seuranneet yhteiskunnan muuttumista merkittävän ajan. Tämän päivän Suomi on luonnollisesti jotain ihan muuta kuin sata vuotta sitten. Yksi Taito Pohjois-Pohjanmaan tärkeistä tehtävistä onkin elää ajan hermolla samalla perinteitä kunnioittaen sekä kädentaitoja säilyttäen ja edistäen.
Aktiivinen yhdistys on jäsentensä summa. Yhteistyö, tiedonjako ja toiminnan suunnittelu ovat avain jatkuvaan kasvuun ja kehitykseen.
Vuosittainen toiminta perustuu toimintasuunnitelmaan ja toiminnan toteutuminen on nähtävillä vuosikertomuksessa.
Tämän päivän käsityökulttuuri on laaja-alaista ja moniulotteista. Siinä lyövät kättä perinne ja tekniikka. Ouluhan on yleisesti tunnettu teknologiakaupunkina. Käsityöläisyyttä voidaan hyvinkin kutsua pehmeäksi teknologiaksi – uudet tekniikat pohjaavat perinteisiin ja niiden pohjalta luodaan uutta.
Työmme perusperiaatteet ja toimintaamme ohjaavat arvot:
Luovuus – on itsensä toteuttamista, hyvinvointia ja joustavaa toimintaa
Taito – on jatkuvaa oppimista ja se kasvaa tekemällä
Rohkeus – on uskallusta kokeilla ja epäonnistua
Yrittäjyys – on vastuunkantoa käsityöalan yrittäjyydestä ja työllisyydestä
Vastuullisuus – on kestävää kehitystä ja huolehtimista tulevista sukupolvista sekä yhdenvertaisuudesta
Uudet viestintäkanavat mahdollistavat osaamisen edistämisen uusille kohderyhmille eivätkä aika ja paikka ole esteinä uusien asioiden oppimiselle ja uusien yhteisöjen luomiselle. Yhdistyksen yksi perustehtävä on tuoda ihmisiä yhteen. Yhdessäolo edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, helpottaa uusien asioiden omaksumista sekä edistää tiedonkulkua.
Vuoden 2024 toimintasuunnitelma tiivistettynä:
Käsityökulttuuri
Vuonna 2024 edistämme alueen omaa kulttuuri-identiteettiä käynnistämällä näkyvästi Oulu 2026 -hankkeen. Neuleita Euroopan reunalta –hankkeessa osallistetaan alueen asukkaat neulemalliston suunnitteluun ja toteutetaan uusia neuleohjemalleja alueen käsityöalan ammattilaisten kanssa. Luotolainen tikkuri –perhettä uudistetaan huomioiden nykypäivän kierrätyslangat. Uudistaminen tehdään perinnettä kunnioittaen, mutta nykypäivä ja uudet asiakkuudet huomioiden. Lisäksi laajennamme alueellista näkyvyyttä Kainuun maakuntalapasesta
inspiroituneella neulemallistolla.
Käsityötaidot
Osallistutaan Taitoliiton järjestämiin koulutuksiin ja kehitetään neuvontaa, kurssitoimintaa sekä taiteen
perusopetusta erilaisille ja eri-ikäisille kohderyhmille yhteistyössä Taitoliiton kanssa
Osallistutaan Taitoliiton järjestämiin koulutuksiin ja kehitetään kohderyhmä huomioiden neuvontaa, kurssitoimintaa sekä taiteen perusopetusta yhteistyössä Taitoliiton kanssa.
Kehitetään digitaalisia valmiuksia neuvonnan, kurssitoiminnan sekä taiteen perusopetuksen osalta.
Huomioidaan vastuullisuus hyödyntämällä ja jakamalla laaja-alaista osaamista järjestön sisällä yhteisillä
koulutuksilla ja bencmarking -toiminnalla. Huomioidaan materiaalien uusiokäyttö ja kierrätys hyödyntämällä taitokeskusten ja asiakkaiden olemassa olevaa materiaalia sekä etsimällä uusia luovia tapoja käyttää erilaista kierrätysmateriaalia. Edistetään tasa-arvoa ja osallistumisen mahdollisuutta huomioimalla mm. erilaiset kulttuuritaustat, toimintaympäristöt sekä esteettömyys.
Innovoidaan uusia kurssiteemoja ja järjestetään kurssitoimintaa Kainuun alueella, Kuusamossa ja Oulussa.
Käsityöelinkeino
Toimitaan yhteistyössä Taitoliiton kanssa ja varmistetaan toimialaraporttien kyselyjen saavuttavan myös paikalliset käsityöyrittäjät.
Innovoidaan uusia tuotteita ja tapahtumia asiakaslähtöisesti yhteistyössä alueen käsityöyrittäjien ja luovien alojen toimijoiden kanssa.
Luodaan uusia kumppanuuksia kampanjoiden ja tuotevalikoiman kehittämisen myötä.
Ylläpidetään ja kehitetään kivijalkamyymälää ja kahvilaa Oulun rautatieasemalla.
Ylläpidetään ja kehitetään yhdistyksen omaa verkkokauppaa.
Osallistutaan aktiivisesti valtakunnallisen taitoshop-verkkokaupan kampanjoihin ja ja lisätään tuotevalikoimaan paikallisia tuotteita.
Jatketaan myymälöiden tuotevalikoimien kehitystyötä alueen käsityöyrittäjien tuotevalikoimat ja erityisosaamiset huomioiden.
taan Oulun Taito Shopista Pop Up -myyntitilaa käsityöyrittäjille ja markkinoidaan tuotteita yhteistyössä yrittäjien kanssa.
Osallistutaan alan messuille Oulussa ja Tampereella, lisäksi pienempiin tapahtumiin ja digitapahtumiin
joustavasti.
Osallistutaan alan messuille Oulussa ja Tampereella, lisäksi pienempiin tapahtumiin ja digitapahtumiin joustavasti.
Markkinoidaan alueen käsityöyrittäjien tuotteita aktiivisesti markkinointisuunnitelmien mukaan.
Lisätään B to B -kauppaa liikelahjojen muodossa.
Osallistutaan kulttuurialan toimijoiden verkostotapaamisiin.
Vuoden 2023 vuosikertomus tiivistettynä:
Yhdistys on toteuttanut Taitojärjestön toiminta-ajatusta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla. Toiminnassa on painottunut monipuolinen kurssi- ja koulutustoiminta sekä alueen aineettoman kulttuuriperinnön esiin tuominen erilaisissa tapahtumissa. Yhdistyksen toimialue on maantieteellisesti laaja, joten toimintaa on järjestetty ketterästi hyödyntäen kiinteitä toimipaikkoja Oulussa ja Kuusamossa.
Vuoden 2023 aikana yhdistyksessä panostettiin tapahtumatuotantoon näkyvyyden sekä toimintaan osallistuvien asiakkaiden lisäämiseksi. Kehitimme uudenlaisia kohtaamisen paikkoja uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Esimerkiksi järjestimme esimerkiksi korutyöpajan Pohjois-Suomen suurimmille musiikkofestareille Qstockiin, eri aiheisia käsityöpajoja yritysten, kuten Chocosomnian kanssa sekä matalan kynnyksen neuvonnan koulutustilaisuuksia,
kuten maksuttomat ”Tuukko nää kutomaan” -tilaisuudet. Lisäksi vuosi 2023 oli yhdistyksessä vahvasti organisaation kehittämisen vuosi. Yhdistys on kuluneen vuoden aikana rakentanut organisaation, jossa on tarpeen mukaiset rakenteet ja toimivat yhteistyökumppanuudet ja järjestelmät. Hallinnon kehittämisprojektin myötä yhdistys on uusinut verkkosivustonsa, taloushallinnon järjestelmän sekä kassajärjestelmän yhteistyökumppaneineen.
Yhdistyksen toimialue kattaa koko Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maantieteellisesti laajan alueen. Yhdistys on pyrkinyt toimintansa ja palveluidensa kehittämisessä löytämään toimintamalleja ja kumppanuuksia, jotka yhdessä rakentavat asiakaslähtöisen ja toimivan kokonaisuuden käsityökulttuurin edistä
miseksi.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella toimiva yhdistys on kehittänyt käsityökulttuuria erilaisten tapahtumien, kampanjoiden, tiedotuksen ja näyttelytoiminnan avulla. Yhteistyössä alueen käsityöyrittäjien ja harrastajien kanssa on tuotu esille alueen rikasta käsityökulttuuria ja sen säilymistä edistetään.
Vuoden käsityötekniikkaa tuotiin esiin tapahtumissa, taitoyhdistysten kurssitarjonnassa, tammikuun valtakunnallisen Käsityölauantain ohjelmissa sekä Taidon ja käsityön teemaviikon sisällöissä huhtikuussa. Tavoitteenamme on ollut ja on palvella käsityöstä kiinnostuneita ihmisiä aina mahdollisimman hyvin ja vastata heidän tarpeisiinsa. Kehittämisen painopistealue on ollut ja on palveluiden kehittämisessä tarkasti määritetyille kohderyhmille, kuten esimerkiksi työyhteisöille ja matkailijoille.
Yksi yhdistyksen perustoiminnoista on ollut kutomotoiminnan ylläpitäminen Oulussa ja Kuusamossa. Helposti saavutettavan toiminnan avulla halutaan ylläpitää kankaankudontataidon ja -perinteen säilymistä. Jotta toiminta tavoittaisi paremmin uudet asiakkaat, on kehitettävä palveluita palvelumuotoilun keinoin.
Taiteen perusopetus on kouluajan ulkopuolella tapahtuvaa tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää opetusta. Se antaa oppilaille valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua asianomaisen taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteiseen koulutukseen. Taiteen perusopetuksesta säädetään lailla (633/1998) ja asetuksella (813/1998). Oppilasmäärä 86 (20.9.2023 tilanne), eli oppilasmäärä kasvoi yli asetetun tavoitteen. Syksyllä 2023 lisättiin yksi aikuisten käsityöryhmä ja yksi varhaiskasvatuksen ryhmä. Yhteensä ryhmiä oli syksystä alkaen yhteensä 10, jotka kokoontuvat rautatieasemalla ja yhdistyksen Rautionkadun toimipaikassa.
Taito Pohjois-Pohjanmaa yhdistys on järjestänyt kuntouttavaa työtoimintaa yhteistyössä Oulun ja Kuusamon kaupunkien kanssa. Vuonna 2023 toiminta siirtyi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Syksyllä 2022 yhdistys osallistui hyvinvointialueen järjestämään kilpailutukseen ja valittiin kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajaksi Oulussa ja Kuusamossa. Toiminta aloitettiin sosiaalihuoltolain alaisena palveluna
tammikuussa 2023. Käytännössä tämä tarkoitti henkilöstön vahvistamista sosiaalialan osaajilla.
Yhdistyksen Taito Shop -myymälä Oulussa on tarjonnut ja tarjoaa myynti-, markkinointi- ja
palautekanavan käsityöyrittäjille. Tavoitteenamme on ollut tuoda aktiivisesti alueen käsityöyrittäjien ja luovien alojen toimijoiden osaamista ja tuotteita yleisön tietoisuuteen. Verkostojen, verkkokauppojen ja markkinoinnin avulla olemme mahdollistaneet yrittäjien liiketoiminnan kasvun valtakunnallisesti. Lisäksi toimimme linkkinä asiakkaiden ja käsityöyrittäjien välillä.
Yhdistyksessä oli vuonna 2023 yhteensä 715 jäsentä. Taito Pohjois-Pohjanmaa -yhdistyksen jäsenistö muodostuu 556 paikallisesta käsityön harrastajasta, käsityöyrittäjästä ja käsityöalan kannattajasta sekä 159 lapsi- ja nuorisojäsenestä.
Yhdistyksen henkilöstön muodostavat toiminnanjohtaja, hallintopäällikkö, käsityöneuvojat/ -ohjaajat, sosiaalialan sekä myynnin ammattilaiset. Yhdistys työllistää sesongin mukaan vaihdellen 13-19 työntekijää. Lisäksi yhdistys pyrkii tarjoamaan opiskelijoille harjoittelupaikkoja, oppilaille työelämään tutustumismahdollisuuksia sekä työkokeilupaikkoja työttömille työnhakijoille. Tarvittaessa yhdistykseen palkataan projektihenkilöstöä.
Yhdistyksen toiminta katetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön jakamalla valtion tuella, varsinaisen- ja liiketoiminnan tuotoilla, jäsenmaksuilla, opintokeskus Siviksen tuella sekä mahdollisilla kunnilta saatavilla avustuksilla. Haettua valtionavustusta on suunnattu aineettoman kulttuuriperintötyön edistämiseen tapahtumissa, neuvontatyöhön, neuvonnan koulutustoimintaan sekä taiteen perusopetuksen järjestämiseen.
Jäseneksi liittymällä olet mukana edistämässä käsityökulttuuria toimialueellamme.
Liittyminen on helppoa Yhteystiedot -sivulla olevan lomakkeen kautta.
Jäsenyys maksaa vuodessa 26 € ja jäsenetuina saat mm. seuraavaa: kutoa kangaspuilla ja osallistua kursseille jäsenhintaan ja saat normaalihintaisista materiaaleista 5 % jäsenalennuksen (ei koske tilaustuotteita ja -materiaaleja). Lisäksi sinulla on mahdollisuus tilata Taito -lehti jäsenhintaan.
Jäsenalennuksen voit hyödyntää kursseillamme ja verkkokaupassamme (shop.taitopohjoispohjanmaa.fi) sekä Oulun ja Kuusamon myymälöissä. Jäsenalennuskoodi verkkokauppoihin on PPJASEN23, tarkistamme jäsenyyden voimassaolon toimituksen yhteydessä.
Kysy meiltä, anna palautetta, esitä toiveita
Digitaalinen neuvontapalvelu. Kysy meiltä ja me vastaamme kahden seuraavan arkipäivän kuluessa. Voit myös antaa palautetta ja esittää kurssitoivomuksia.