Neulesuunnittelukilpailu ”Neuleita Euroopan reunalta”

”Neuleita Euroopan reunalta”
 
Hyvät tarinat alkavat aina sanoilla ”Olipa kerran…” ja niin alkaa tämäkin tarina, joka ei ole pelkästään tarina, vaan tämän päivän todellisuutta.
Olipa kerran Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan maakunta. Alue, joka on ylpeä juuristaan ja osaamisestaan sekä kyvystään elää tässä ja nyt tulevaisuus horisontissa siintäen. Pohjoisen ihmiset, Euroopan reunalla asuvat, ovat aina halunneet ylläpitää perinteitään ja vahvaa ammattitaitoaan käsitöiden saralla ja tätä perinnetyötä Taito Pohjois-Pohjanmaa on vienyt ja vie eteenpäin intohimolla ja rakkaudella – historia, nykypäivä ja tulevaisuus yhteen nivoen. Yhteisöllisyys, lähimmäisenrakkaus ja luomisen into näkyvät jokaisessa päivässä katukuvassa lapasina, sukkina, pipoina, paitoina – arjen pehmeinä käyttöesineinä ja aarteina.

Kenen ajatuksista syntyvät tulevat neuleet Euroopan reunalta? Kenen kädet luovat lämpöä itselle ja läheisille? Suunnittelija ja kädentaitaja voivat löytyä meistä jokaisesta. Suunnittelukilpailu on kuitenkin tarkoitettu ammattisuunnittelijoille tai sellaiseksi aikovalle. Taito Pohjois-Pohjanmaa ry julistaa neulesuunnittelukisan Oulu2026 -juhlavuoden mallistoon ”Neuleita Euroopan reunalta”.

Aikataulu:

1. Suunnittelukilpailun osallistumisaika 1.9.-31.12.2024
 
2. Mallistoon otettavat tuotteet valitaan Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n ja Turkansaaren museon edustajista koostuvan raadin toimesta 31.1.2025 mennessä.
 
3. Voittajamallien koeneulonnat ja mallinnukset alkavat tammikuussa 2025. Ohjekirjoitukset ja kuvaukset järjestetään vuoden 2025 aikana.
 
4. Voittajat ja mallit julkistetaan tammikuussa 2026. Siihen saakka mallitiedot ovat Taito Pohjois-Pohjanmaan ry:n ja suunnittelijan sekä koeneulojien osalta salaisia ja kaikki aiheeseen liittyvä julkaisu tapahtuu Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n toimesta.
 
5. Mallisto julkaistaan tammikuussa 2026 Taito Pohjois-Pohjanmaan järjestämässä erillisessä julkistamistapahtumassa sekä Taito Pohjois-Pohjanmaan verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.
 
6. Työpajat malliston ohjeiden neulomiseen v. 2026 aikana.

Kilpailun säännöt:

1. Kilpailun järjestäjänä toimii Taito Pohjois-Pohjanmaa ry, jolle kuuluu kilpailun hallinnointi sekä oikeudet.

2. Suunnittelukilpailun perusteella valitaan neulemallisto, joka on Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden hanke ”Neuleita Euroopan reunalta”. Hanke saa osarahoitusta Oulun kulttuurisäätiöltä.
 
3. Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa suunnittelemalla yhden tai useamman tuotteen seuraavista mallistoon kuuluvista tuotteista:
– sukat tai säärystimet
– lapaset tai rannekkeet
– pipo tai panta
– paita
– viltti
 
4. Tuotteet pääväri voi olla joko valkoinen, grafiitinharmaa, metsänvihreä tai punamulta. Tuotteessa voi olla tehostevärejä suunnittelijan näkemyksen mukaan. Tuotteessa tulee olla joko toinen tai molemmat oheisista mallikuvioista. (Mallikuviot tiedostoissa alhaalla). Mallikuvioiden tekijänoikeus on Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:llä. Kuvioiden käyttö muuhun kuin tähän kilpailuun osallistumalla on kielletty!
 
5. Kilpailutyön pitää olla uusi, eli sitä ei saa olla aiemmin julkistettu. Kilpailutöiden mielikuvan tulee ilmentää lausetta ”Läpi pohjoisen tuulen lämpö sydämessä”
 
6. Tuotteet on valmistettava ensisijaisesti kotimaisesta villasta tai vaihtoehtoisesti eurooppalaisesta villasta. Tuote voi olla suunnattu lapsille tai aikuisille tai molemmille.
 
7. Kilpailuun osallistuva tuote on neulottava käsin valmiiksi ja mukaan on liitettävä kirjallinen ja kuvallinen ohje. Mikäli malli päätyy jatkotuotantoon, Taito Pohjois-Pohjanmaa ry voi tarvittaessa hankkia asiantuntijat ja auttaa ohjeen sarjoituksessa tai sarjoittamisesta voidaan sopia erikseen. Taito Pohjois-Pohjanmaa ry huolehtii myös ohjeen taitosta ja julkaisukelpoisuudesta. Testineulonta voidaan tehdä tarvittaessa.
 
8. Kilpailun voittajat ja samalla neulemallistoon valittavat tuotteet valitaan seuraavien kriteerien perusteella: mallistolle asetettujen vaatimusten täyttyminen, omaperäisyys, toteuttamiskelpoisuus sekä yllätyksellisyys. Neuleen tulee olla vaikeusasteeltaan helppo tai keskitasoinen.
 
9. Mallistoon valituista tuotteista maksetaan suunnittelijalle kertakorvauksena 1000 €/tuote. Korvaus on voittajalle verotettavaa tuloa, josta järjestäjä voi pidättää ennakonpidätyksen ja muut lakisääteiset maksut. Palkinto maksetaan 30 päivän kuluessa voittajien julkistamisesta. Jos voittaja on yritys, palkinto maksetaan palkinnon julkistamisen jälkeen laskua vastaan maksuehdolla 14 pv netto. Tällöin voittosummaan lisätään tarvittaessa arvonlisäveron määrä.
 
10. Kilpailuun ilmoitetuista töistä valitaan testineulontaan ja tuotekehittelyyn vähintään kaksi tuotetta. Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:llä on oikeus hyväksyä useampi tuote tai hylätä kaikki ehdotukset, jos sopivaa tai jatkokehitykseen soveltuvaa mallia ei löydy.
 
11. Yksi kilpailuehdotuksista, sukkamalli, valitaan Turkansaaren museon juhlavuoden sukaksi. Tämän sukkamallin julkaisu tapahtuu erillisen aikataulun mukaan Turkansaaren juhlavuoden aikataulu huomioiden. Jos Turkansaaren juhlavuoden sukaksi valitaan suunnittelukilpailun voittanut sukkamalli, voittajalle ei makseta erikseen palkintorahaa. Jos juhlavuoden sukaksi valitaan jokin muu malli, Turkansaaren museo neuvottelee sukkamallin käyttöoikeudesta maksettavasta korvauksesta erikseen.
 
12. Neulemallien immateriaalioikeudet säilyvät suunnittelijalla. Taito Pohjois-Pohjanmaa ry saa käyttöoikeuden ja oikeuden hyödyntää mallistoon valittuja tuotteita taloudellisesti. Käyttöoikeudella tarkoitetaan oikeutta käyttää ohjetta kurssi- ym. koulutuskäytössä sekä markkinointivälineenä. Taloudellisella hyötykäytöllä tarkoitetaan tarvikepakettien ja neuleohjeiden myyntiä.
 
13. Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:llä on harkintansa mukaan oikeus mainita voittaneen malliston suunnittelijan nimi niissä yhteyksissä, joissa mallistoa käytetään. Suunnittelijalla on oikeus kieltää, jos hän ei halua nimeään julkistettavan malliston myöhemmän käyttämisen yhteydessä.
 
14. Valmis tuote ja kirjallinen materiaali tulee toimittaa Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:lle 31.12.2024 mennessä. Tämän jälkeen saapuneita tuotteita ja materiaaleja ei huomioida arvioinnissa. Kilpailuehdotus voidaan toimittaa joko TaitoShop Ouluun henkilökohtaisesti tai postitse Taito Pohjois-Pohjanmaa ry, Rautatienkatu 11 b, 90100 Oulu. Pakettiin tunnus ”Neuleita Euroopan reunalta”. Suunnittelija vastaa postikuluista.
 
15. Kilpailutyöt, joita ei valita jatkokehittelyyn, palautetaan suunnittelijalle tammikuun 2025 loppuun mennessä Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n kustantamana. Halutessaan suunnittelija voi lahjoittaa työt Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:lle esimerkiksi edelleen lahjoitettavaksi hyväntekeväisyyteen.
 
16. Taito Pohjois-Pohjanmaa ry pidättää oikeuden muutoksiin.



Mistä sitten syntyikään ”Neuleita Euroopan reunalta” -kilpailun väri-, mallisto- ja kuviovalinnat? Tiedustelimme verkkosivujemme kautta ajatuksia ja mielipiteitä siitä, mitä malliston tulisi ilmentää. Saamiemme vastausten perusteella syntyi malliston väri- ja tunnemaailma. Vierailimme lasten luona koulussa ja heiltä saimme palautetta siitä, mitä mallistoon tulisi kuulua. Muotokieli puolestaan saatiin Turkansaaren museolta. Turkansaaren museo täyttää 100 vuotta v. 2025. Neulemalliston muotokielessä näkyy Turkansaaren kirkon risti ja alttarin friisikoriste. Neuleita Euroopan reunalta mallisto juhlistaa myös Turkansaaren museon juhlavuotta kunnioittamalla museon historiaa ja merkitystä tänä päivänä.


Ja kuten tämäkin kilpailu alkaa tarinasta, kerromme tässä myös Turkansaaren museon tarinan.

TURKANSAAREN ULKOMUSEON TARINA
 
Kauppiaita ja kalastajia
 
Turkansaaren varhaisimmat vaiheet yltävät 1300-luvun lopulle. Tuolloin Uppsalan hiippakunnan raja ulottui Oulujokeen saakka. Rajanveto ärsytti karjalaisia ja venäläisiä kauppiaita, jotka olivat tottuneet käyttämään jokea kulkuväylänään vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan aikaisen rajan mukaan. Vuodelta 1490 peräisin olevassa talonpoikien valituksessa mainitaan hallituksen kieltäneen venäläisiä laskeutumasta Oulujoella Turkansaaren alapuolelle. Näin Turkansaaresta muodostui markkinapaikka ja samalla saaresta tuli epävirallinen rajapiste Venäjän ja Ruotsin välille.
 
Markkinapaikan lisäksi Turkansaaren tiedetään olleen myös lohenkalastajien suosiossa, sillä Oulujoki oli merkittävä lohijoki. Vanhimmat kirjalliset maininnat Oulujoen lohenkalastuksesta ovat 1500-luvun puolivälistä ja käsittelevät Turkan lohipatoa. Pato sijaitsi noin 560 metriä Turkansaaren yläpuolella.
 
Turkansaareen rakennettiin pieni rukoushuone vuonna 1694. Kirkon arkkitehtuurin perusteella on päätelty, että kirkko on rakennettu todennäköisesti kalastajille. Yksinkertaisen selkeä ja pelkistetty ilme yhdistävät sen muihin saman ikäluokan kalastajakirkkoihin.
 
Östen Elfving ja kirkko
 
Turkansaareen Oulujoen etelärannalta näkyvä rakennus on vanha Määtän tila, jossa harjoitettiin maanviljelystä tiettävästi jo 1700-luvulla. Turkansaaren perustaja Tohtori Östen Elfving päätyi Määtän tilan isännäksi avioliiton kautta. Elfving toimi vuosina 1922 ja 1924 maatalousministerinä sekä 1920-luvun lopulla Suomen suurlähettiläänä Norjassa. 
 
Tilan vanhoja asiakirjoja tutkiessaan Östen Elfving löysi Turkansaarta koskevan vanhan kartan vuodelta 1797. Elfving päätti selvittää, oliko Turkansaaressa todella ollut karttaan merkitty ”bönehus” eli rukoushuone. Rukoushuone löytyi lopulta erilaisen selvitystyön jälkeen Oulun Raatinsaaresta, jonne se oli myyty vuonna 1814. Raatinsaaressa hirsinen kirkkorakennus oli toiminut varastokäytössä.
 
Tohtori Elfving osti rukoushuoneen suurella rahasummalla ja ryhtyi valmistelemaan sen siirtämistä. Toteuttaakseen aikeensa Elfvingin oli ostettava myös Turkansaari. Kevättalvella 1922 Oulujokivarren isännät purkivat rakennuksen ja kuljettivat sen kahdellakymmenellä tukkireellä Oulujoen jäitä myöten Raatista Turkansaareen. Rukoushuone pystytettiin entiselle paikalleen ja se valmistui kesällä 1922.  Kotiseutujuhla, jossa rukoushuone vihittiin uudelleen kirkoksi juhlallisin menoin, pidettiin 9.8.1925. Tätä päivää pidetään myös Turkansaaren ulkomuseon perustamispäivänä.
 
Kirkon alkuperäinen sisustus oli vuosien saatossa hävitetty kokonaan, mikä aiheutti ongelmia rakennuksen uudelleenpystytyksessä. Kirjailija Samuli Paulaharjun avulla saatiin Enontekiön Markkinan, vuonna 1661 rakennetusta kirkosta ja sittemmin puretusta kirkosta toinen kuoripylväs, virsitaulunjalka ja eteisen ovi. Vaikutteita alttariosa ja saarnatuoli on saanut Sodankylän vanhan kirkon (rakennettu vuonna 1689) sisustuksesta. Alttariosan puutyöt on tehnyt Määtän tilalla puuseppänä työskennellyt Eetu Mäntyniemi Östen Elfvingin piirustusten mukaan. Kirkon katolla olevan erikoisen mallisen ristin on puolestaan takonut Määtän tilalla seppänä työskennellyt Eetu Tauriainen 1930-luvulla. Tarkempaa tietoa ristin tarinasta ei ole säilynyt jälkipolville. Kirkon sisustuksen näkyvät Peräpohjolan kansallispuvun värit, sillä tarinan mukaan Östen Elfving oli erityisen viehättynyt kyseisen puvun hameosan väreistä. Kirkonsisustuksesta voi tunnistaa kansallispuvun hameen sävyt; poltetun oranssin, turkoosin, ruskean ja valkoisen.
 
Laidunmaasta museoksi
 
Kirkon siirtämisen jälkeen Elfving suunnitteli Turkansaareen ulkomuseota, jossa esiteltäisiin Oulun läänin asumiskulttuuria ja vanhoja elinkeinoja. Tätä varten Elfving perusti Turkansaaren kirkko- ja museovaltuuskunnan 16.8.1925. Valtuuskuntaan kuului jokivarren talollisia, niin miehiä kuin naisiakin.
 
Ensimmäisinä rakennuksina saareen tuotiin 1930-luvulla Ylitornion Kainuunkylästä Särkilahden vanha pappila sekä Muhokselta Viskaalin tilan tuulimylly ja Määtän tilalta pieni hevostalli. Östen Elfving kuoli yllättäen vuonna 1936. Kirkko- ja museovaltuuskunta jatkoi museon kehittämistä, mutta Suomea kohdannut toinen maailman sota ja sen jälkeinen aika vaikeuttivat museotoimintaa.
 
Oulujoki-Seura ja Turkansaaren säätiö
 
Kesällä 1960 opettaja Matti Vasalan aloitteesta perustettiin Oulujoki-Seura. Sen yhdeksi tehtäväksi tuli Turkansaaren ulkomuseon kehittäminen. Yksi Oulujoki-Seuran hallituksen jäsenistä oli Östen Elfvingin tytär Brita Helenius.
 
Vuonna 1961 Brita miehensä Arne Heleniuksen kanssa perusti Turkansaaren säätiön huolehtimaan museon toiminnasta. Heleniukset ja Oulujoki-Seura olivat kiinteästi mukana Turkansaaren kehittämisessä. Oulujoki-Seura oli myös hankkimassa, kustantamassa sekä siirtämässä rakennuksia Turkansaareen.
 
Säätiö lahjoitti Turkansaaren ulkomuseon Oulun kaupungille Pohjois-Pohjanmaan museon alaisuuteen vuonna 1989. Nykyään Turkansaaren ulkomuseo on yksi Oulun Museo- ja tiedekeskuksen käyntikohteista. Museoalueella sijaitsee tänä päivänä yli 40 museorakennusta.

Taito Pohjois-Pohjanmaa ry on mukana Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkihankkeessa ”Neuleita Euroopan reunalta – neulemallisto jokaisen oululaisen, suomalaisen ja eurooppalaisen käsille” -projektilla. Projekti käynnistyy syksyllä 2023 ja huipentuu juhlavuonna 2026.

Tavoitteena on, että hankkeen aikana syntynyt neulemallisto jää elämään osaksi oululaista
käsityökulttuuria, kuten esimerkiksi Luotolainen tikkuri. Hankkeen aikana
syntyy uusia yhteistyökumppanuuksia ja verkostoja käsityöalalle koko Oulu2026-toteutusalueella.

Hankkeen aikana yhdistys kehittää lisäksi neuvontatoimintaansa palvelemaan paremmin
(digitaalisesti ja jalkautuen) koko toteutusalueen harrastajia. Projektin myötä syntyy uusi
työpaikka/työpaikkoja, jossa vastataan neuvontatyön kehittämisestä ja palvelun
saavutettavuudesta. Lisäksi projektin aikana syntyneet käytännöt edesauttavat käsityön
elinkeinotoimintaa.

Projektin aikana ideoidaan neulemallisto yhdessä lasten, nuorten ja aikuisten kanssa. Tavoitteena on kerätä alueelle merkityksellisiä tarinoita, asioita ja ideoita, jotka kuvastavat oululaista ja eurooppalaista mentaliteettia. Kootut asiat ovat pohjana neulemalliston suunnittelussa. Miltä voisi näyttää esim. Oulun villapaita? Projektissa käynnistetään suunnittelijahaku ja toteuttavan mallistoon valintaan on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa. Käynnistämme myös kansainvälisen neulesuunnitteluyhteistyön norjalaisen Linka Neumannin kanssa.

Hankkeen edistyminen

Alkuvuonna 2024 olemme valmistelleet suunnittelukilpailua keräämällä ideoita ja ajatuksia niin lapsilta kuin aikuisiltakin livetapaamisissa ja verkkosivujen kautta. Näistä ideoista ja ajatuksista on syntynyt tarina, joka on ”Neuleita Euroopan reunalta” -malliston taustalla.

Oman neulemallistomme lisäksi osana nyt suunniteltavaa mallistoa tulee olemaan myös Turkansaaren museon juhlasukka. Turkansaaren museon muotokielestä olemme saaneet myös ideoita tulevan malliston kuviokieleen, jota suunnittelija Johanna Lumila on työstänyt edelleen neulottavaksi malliksi.

Kesällä ja alkusyksystä olemme valmistelleet suunnittelukilpailun sääntöjä yhteistyössä Skyline Legal Oy:n kanssa yhteistyössä varmistaaksemme kilpailun sääntöjen oikeellisuuden sekä kilpailun sujuvuuden.

Ja vihdoin syyskuun alusta julkaisemme suunnittelukilpailun. Kilpailukutsu julkaistaan täällä verkkosivuilla, uutiskirjeessämme, somekanavilla sekä yhteistyössä Taitoliiton kanssa.

Lisätietoja hankkeesta:

toiminnanjohtaja Elina Seppänen, puh. 040-352 2500, toimisto@taitopohjoispohjanmaa.fi