Aikuisten opintojaksot

Aikuisten opintojaksovalikko on tarkoitettu yli 18-vuotiaille perus- tai syventäviä käsityön taiteen perusopintoja suorittaville opiskelijoille. Lukuvuosi rakentuu kahdesta yhtä pitkästä jaksosta, jotka sijoittuvat syys- ja kevätlukukaudelle. Ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti kerran viikossa, mutta osa ryhmistä on viikonloppuryhmiä, jolloin tapaamisia on viitenä viikonloppuna lukukaudessa. Viikoittaisesta tuntimäärästä riippumatta kaikilla jaksoilla kokonaistuntimäärä on sama 48 ot. Tunneilla tehdään käsitöiden suunnittelun ja valmistuksen lisäksi itsearviointia ja dokumentoidaan opintojaksolla opittua. Opiskelija voi itse valita, mitkä kaksi opintojaksoa hän vuoden aikana valitsee ja pystyy näin vaikuttamaan omien opintojensa painotukseen. Lukukausimaksu on 222 €, materiaalit maksetaan käytön mukaan. Lisäopintojakso on 138 €, jos opiskellaan lukukauden aikana useammalla kuin yhdellä opintojaksolla.

Lisätietoja napsa@taitopirkanmaa.fi

ILMOITTAUTUMINEN ALKAA 1.4.2025

SYYSLUKUKAUDEN 2025 OPINTOJAKSOT

Kangasala, Taitokeskus Kangasala

Kaunista kangaspuilla, pirtapuilla ja kirjailemalla, esine- ja tekstiiliympäristöt, tiistai klo 17.30–19.45

Opintojaksolla opitaan kirjonnan perusteita sekä kutomaan kangasta kangaspuilla ja sylikangaspuilla. Opintojaksoon sisältyy myös itsenäistä työskentelyä yhteisten tuntien lisäksi. Jaksolla tutustutaan kankaankudonnan perussidoksiin, kirjontapistoihin sekä valokuvan muuntamista kirjontamalliksi. Opintojaksolla kudotaan tekstiili sylikangaspuissa sekä valmistetaan vapaavalintainen kirjottu tai kangaspuissa kudottu työ.

Kangasala, Taitokeskus Kangasala

Keramiikan perusteet, rakennetut ja luonnonympäristöt, perjantai klo 17–20 ja lauantai 10–15.30 välissä vartin tauko, viikoilla 36, 38, 40, 45 pe ja la sekä vko 47 pe, yht. 48 ot

Sormet saveen! Oletko aina halunnut kokeilla savitöitä? Tämä opintojakso on sinulle! Lähdetään ihan perusteista ja tutustutaan rauhalliseen tahtiin saventyöstön käsinrakennustekniikoihin, kuten nipistely-, makkara- ja levytekniikkaan. Kokeillaan erilaisia savilaatuja ja tutustutaan saven pinnan kuviointi- ja värjäysmahdollisuuksiin. Huom. Viimeisellä kerralla pe 21.11. 2025 kokoonnumme Tampereella, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän tiloihin lasittamaan jakson aikana valmistuneet työt. Aiempaa osaamista keramiikasta ei tarvita.

Lempäälä, Taitokeskus Lempäälä

Huovutuksen monet muodot, esine- ja tekstiiliympäristöt, Perjantai 17–20 ja lauantai 10–15.30 välissä vartin tauko, viikot 37, 39, 41, 43 pe ja la sekä vko 45 pe, yht. 48 ot

Jaksolla tutustutaan huovutuksen perustekniikoihin, materiaaleihin ja työvälineisiin. Innostutaan perinteisestä tasohuovutuksesta ja kolmiulotteisista muodoista sekä hullaannutaan uusista tekniikoista mm. kuvahuovutuksesta. Töitä viimeistellään kirjomalla. Opintojaksolla opitaan valmistamaan sisustustekstiilejä ja asusteita käyttötarkoituksen mukaisilla huovutustekniikoilla.

 Mänttä, Kirkonpellon monitoimitila

Virkaten, esine ja tekstiiliympäristöt, keskiviikkoisin klo 18–21 alkaen viikolta 36.

Jaksolla opitaan virkkauksen perustekniikoita edeten haasteellisempiin töihin kunkin taitotason ja kiinnostuksen mukaan. Virkkaustöissä kokeillaan erilaisia materiaaleja ja pohditaan uusia käyttötarkoituksia virkatuille tuotteille.

Orivesi, Taitokeskus Orivesi

Luonnonvärejä villalle, rakennetut ja luonnonympäristö, Perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 37, 39, 41, 43 ja 45 lauantaina välissä vartin tauko, yht. 48 ot

Opintojaksolla opitaan värjäämään luonnonväreillä lankoja ja kankaita, jotka ovat villaa tai villasekoitetta. Värjäysmenetelmistä kokeillaan kasvi-, sieni- ja indigovärjäystä sekä ekoprinttausta. Värjätyistä materiaaleista toteutetaan valmis työ opiskelijan oman tavoitteen mukaan.  Jaksolla pohditaan luonnonväriaineiden ja teollisten väriaineiden eroja, mahdollisuuksia ja rajoja.

Pirkkala, Nuolialan Koulu

Puumuotoilun alkeet, esine- ja tekstiiliympäristöt, tiistai klo 17.15–20.15

Haluatko oppia työstämään puuta ja tehdä ainutlaatuisen pienen huonekalun tai käyttö- tai koriste-esineen? Luodaan jotain kaunista puusta! Tällä jaksolla sahataan, porataan, veistetään, höylätään ja opitaan pinnan käsittelytekniikoita käytännön tekemisen kautta. Jakson aikana opitaan käyttämään työkaluja turvallisesti ja tehokkaasti. Jaksolla pohditaan käsityön eettisiä arvoja ja sisäistä yrittäjyyttä sekä opitaan havainnoimaan, pohtimaan ja ratkaisemaan puuntyöstön haasteita.

Tampere, Epilä

Neulesuunnittelu ja käsin neulonta, pukeutuminen, maanantai klo 17.15–20.15

Opintojaksolla perehdytään erilaisiin neulerakenteisiin kokeilujen avulla. Tutustutaan neulonnan historiaan sekä erilaisiin neuletekniikoihin ja inspiroidutaan syksyn lankauutuuksista ja väreistä. Jaksolla opitaan neulesuunnittelun alkeita ja toteutetaan omaan pukeutumiseen liittyvä neule. Puikot heilumaan rennolla otteella!
Tampere, Hervanta, Taitokeskus Hervanta

Kuosisuunnittelu ja sisustustekstiilit, rakennetut- luonnonympäristöt, torstai 17.15–20.15

Sommittele säntillisesti tai leikittele luovasti printeillä– inspiroivia kuoseja näkyy kaikkialla! Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin kuoseihin ja kankaanpainon perusteisiin sekä opitaan suunnittelemaan ja painamaan kuvioitua pintaa. Tutkitaan värejä, sommittelua ja rytmiä sekä kokeillaan erilaisia paino- ja kuviointitekniikoita rennolla otteella. Jaksolla voi halutessaan keskittyä harjoituksiin tai valmistaa omasta painokankaasta esim. sisustustuotteen.

 Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Takit ja jakut, pukeutuminen, maanantai klo 17.15–20.15 Huom! aloitus viikolla 37

Oletko aina halunnut istuvan takin tai jakun, tai onko sinulla halu oppia tekemään vuoritettu päällysvaate? Jaksolla opitaan muokkaamaan valmiskaavaa, jonka avulla kuositellaan itselle sopiva takki tai jakku. Tervetuloa suunnittelemaan ja toteuttamaan itselle sopiva päällysvaate.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Uusia ja vanhoja kirjoja, rakennetut ja luonnonympäristöt, tiistai klo 17.15–20.15

Tällä jaksolla tutustutaan paperiin käsityömateriaalina ja kokeillaan mm. paperin valmistusta. Jaksolla opitaan kirjasidonnan eri tekniikoita ja sidotaan persoonallisia kirjoja. Jaksolla tutustutaan myös Altsujen eli tuunattujen vanhojen kirjojen yllätykselliseen maailmaan, jota hyödyntämällä voi valmistaa pienimuotoisia kirjateoksia.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Keramiikan perusteet, rakennetut- luonnonympäristöt, tiistai klo 17.15–20.15

Sormet saveen! Oletko aina halunnut kokeilla savitöitä? Tämä opintojakso on sinulle! Jaksolla lähdetään ihan perusteista ja tutustutaan rauhalliseen tahtiin saventyöstön käsinrakennustekniikoihin, kuten nipistely-, makkara- ja levytekniikkaan. Kokeillaan erilaisia savilaatuja ja tutustutaan saven pinnan kuviointi- ja värjäysmahdollisuuksiin.  Aiempaa osaamista keramiikasta ei tarvita.

 Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Nerikomi, Kuri Nuki ja Wabi Sabi, esine- ja tekstiiliympäristöt keskiviikko klo 17.15–20.15

Onko saventyöstön perustaidot jo hallussa ja haluaisit oppia jotain uutta? Tällä opintojaksolla perehdytään japanilaisiin keramiikan erikoistekniikoihin Wabisabi-ideologian hengessä. Nerikomi on taiteellinen tekniikkaa, jossa useita erivärisiä savia marmoroidaan tai yhdistetään erilaisten kuvioiden luomiseksi. Kurinuki on tekniikka, jossa astia toteutetaan savea veistämällä ja kaivertamalla jättäen esineeseen kulmikkuutta ja rouheutta. Näitä tekniikoita käyttäen esineistä tulee aidosti uniikkeja, jokainen leikkaus ja värillisten savien luoma kuvio syntyy sellaisenaan vain kerran. Opintojaksolla harjaannutaan näkemään kauneutta epätäydellisyydessä ja kerroksellisuudessa. Opintojaksolla syvennät aiempaa keramiikan osaamista.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Syanotypia ja ekoprinttaus, kankaan sekä paperin kuvioimista kahdella menetelmällä, esine- ja tekstiiliympäristöt perjantai klo 17–20 ja lauantai 10–15.30 välissä vartin tauko, viikoilla 36, 39, 43 ja 46 pe ja la sekä vko 48 pe, yht. 48 ot 

Syanotypia on 1800-luvulla kehitetty tapa tehdä kuvia ja jäljentää muotoja. Syanotypiassa kuvat valotetaan auringonvalossa tai erillisellä UV-valaisimella. Valmis työ on sävyltään preussinsininen. Jälkikäsittelyllä kuvia voidaan sävyttää luonnonväriaineilla ja näin saadaan aikaiseksi luonnollisia ja pehmeitä sävyjä. Ekoprinttaus on luonnollinen värjäysmenetelmä, jossa kasvien kuviot ja niiden antama väri siirretään kontaktin avulla kankaalle tai paperille. Jakson aikana työstetyistä kankaista ja papereista valmistetaan teoksia sisustukseen sekä asusteiksi. Jaksolla käytettävät menetelmät ovat ekologisia, hyvin vähän energiaa kuluttavia eivätkä ne kuormita luontoa. Ennen jakson alkua lähetetään osallistujille tietopaketti, jossa kerrotaan mitkä kasvit soveltuvat menetelmiin parhaiten sekä miten niitä on helppo kerätä ja varastoida. Kerättävien kasvien määrä on maltillinen, koska samaa kasvia voi käyttää useamman kerran eri menetelmissä. 

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Keraaminen kuvanveisto osana sisustusta rakennetut- luonnonympäristöt, perjantai klo 17–20 ja lauantai 10–15.30 välissä vartin tauko, viikoilla 35, 39, 43, 46 pe ja la sekä vko 49 pe, yht. 48 ot

Keraaminen kuvanveisto osaksi oman kodin sisustusta. Tällä opintojaksolla tutkitaan keraamisen kuvanveiston mahdollisuuksia. Tutustutaan erilaisiin keraamisen kuvanveiston tekniikoihin. Näitä tekniikoita hyödyntäen valmistetaan yksilöllisen suunnitelman mukaan patsas, ruukku, reliefi, lampun jalka tms. Opintojaksolla syvennät aiempaa keramiikan osaamista.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Valusavi ja saven pigmentointi, palveluympäristöt perjantai klo 17–20 ja lauantai 10–15.30 välissä vartin tauko, viikoilla 36, 38, 40, 45 pe ja la sekä vko 48 pe, yht. 48 ot

Tällä opintojaksolla otetaan haltuun saven muottivalut! Opetellaan muottivalutekniikka keramiikkaluokasta löytyviä valmiita muotteja hyödyntäen. Lisäksi perehdytään valusaven värjäämiseen pigmenteillä ja värjätyn valusaven mahdollisuuksiin esineiden pintakoristelussa muiden pintakoristelutekniikoiden ohessa. Jaksolla valmistuu erilaisia valettuja käyttö- ja koriste-esineitä. Aiempaa osaamista keramiikasta ei tarvita.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Ompelukone ja saumuri tutuksi, pukeutuminen, perjantai klo 1720 ja lauantai klo 10–15.30 välissä vartin tauko, viikoilla 36, 38, 40, 43 pe ja la sekä vko. 45 pe yht. 48 ot

Haluaisitko oppia käyttämään ompelukonetta sekä saumuria sujuvasti ja itsevarmasti? Tällä opintojaksolla perehdytään perusasioihin – opitaan langoittamaan ja säätämään ompelukone ja saumuri, valitsemaan oikeat tikit ja langat eri materiaaleille sekä ompelemaan siistejä ja kestäviä saumoja. Jaksolla harjoitellaan käytännön koneompelutekniikoita ja eri materiaalien käsittelyä. Jakso sopii täydellisesti aloittelijoille. Työskentelyssä edetään yhteisistä harjoituksista kohti oman suunnitelman toteuttamista.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta

Kehrää ja värjää, esine- ja tekstiiliympäristöt, tiistai klo 17–20

Onko suunnitelmissa ollut itse kehrätty ja värjätty neuletuote? Tällä opintojaksolla ollaan itse langan suunnittelijoita ja tuottajia. Opintojaksolla opitaan erilaisia värjäys- ja kehräystekniikoita juuri tietyn tyyppisen langan valmistamiseksi. Väriaineina käytetään sekä luonnonvärejä, että teollisia pigmenttejä. Opintojaksolla syvennät aiempaa kehräämisen osaamista.

 Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta

Luova kirjonta ja tilkkutyöt, palveluympäristöt, keskiviikko klo 17–20

Tule ja heitä luovuus valloilleen! Kirjonnan opintojaksolla opitaan suunnittelemaan ja rakentamaan kuvia langoilla ja kankailla kerros kerrokselta. Tällä opintojaksolla voit hyödyntää kaikkia vanhoja kankaita, lankoja, nappeja, nauhoja ja helmiä. Tallennat muistot ja muokkaat ne esim.  kirjan kansiksi, osaksi olemassa olevaa vaatetta tai tauluksi koristamaan kotisi seinää. Opintojaksolla käydään läpi kirjonnan, kankaanpainannan ja tilkkutöiden perusteita, joten aiempaa osaamista ei tarvita.
Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta

Neulosta neulekoneella pukeutuminen, keskiviikko klo 17–20
Tule tutustumaan neulekoneen käyttöön! Voit olla aloittelija tai voit tulla syventämään aiemmin opittua. Opetellaan koneneulonnan perusteita ja harjoitellaan neulekoneen käyttöä kokeilutilkkuja tekemällä. Kokeillaan myös erilaisten lankojen käyttöä ja opetellaan kaavojen laskemista neuletöihin sekä neuleiden viimeistelyä. Opintojaksolla neulotaan neulekoneella asusteita tai vaate.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta

Villanpehmeää kudontaa esine- ja tekstiiliympäristöt, torstai klo 17–20  

Opintojaksolla opitaan rakentamaan loimi ja kutomaan pehmeästi villalla monin eri tavoin. Opintojaksolla suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä kutomon kangaspuihin yhteisloimi, johon voi käyttää esimerkiksi itsevärjäämiä lankoja. Jakson aikana tehdään myös pienimuotoista värjäystä ja tutustutaan ryijyn suunnitteluun omasta valokuvasta.  Osan ajan opintojaksosta on käytössä sylikangaspuut, joissa voi toteuttaa yksilöllisiä tekstiilejä pääasiassa kotona kutoen. Opintojaksoon sisältyy itsenäistä työskentelyä kotona ja Verkarannan kutomossa yhteisten tuntien lisäksi. Aiempaa osaamista kudonnasta ei edellytetä.