VERTO – Vertaisoppimista Tampereella taiteen perusopetuksen oppilaille ja opettajille
Suomen Teatteriopisto, Pirkanmaan Musiikkiopisto, Tampereen Konservatorio, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä sekä Sorin Sirkus jatkavat oppilaitosten taiteidenvälisen yhteistyön kehittämistä vertaisoppimista ja -arviointia sekä pariopettajuutta kehittämällä. Hankkeen avulla kehitetään toimintamalli, jonka avulla vertaisoppiminen ja -arviointi sekä pariopettajuus tulevat pysyväksi osaksi oppilaitosten toimintaa. Hanke käynnistyi kesäkuussa 2023 ja jatkuu joulukuulle 2025. Hanke on OPH:n rahoittama.
Sisältö- ja opintojaksomalli – nuorten laajan oppimäärän syventävät opinnot
Taito Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulu sekä Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä toteuttavat yhdessä hankkeen, jossa tavoitteena on luoda sisältöalue- ja jaksopohjainen opintomalli lasten- ja nuorten syventävien opintoihin. Suunnittelu ja kehittäminen pohjautuvat käsityön taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Uusi kehitetty opintomalli mahdollistaa nuorten suorittaa laajan opetussuunnitelman syventävät opinnot jaksoina. Opinnoissa hyödynnetään nykyteknologiaa ja vuorovaikutteista verkko-opiskelua. Hanke käynnistyi syksyllä 2024 ja hankekausi päättyy 31.12.2025. Hanke on OPH:n rahoittama.
Moninaisuusosaamisen kehittäminen sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen taiteen perusopetuksessa
Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän koulutushankkeessa kehitetään opetushenkilöstön moninaisuusosaamista sekä opettajien pedagogista osaamista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi taiteen perusopetuksessa. Hanketyöskentely alkoi syksyllä 2024 ja hankekausi päättyy 31.12.2025. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Käsi- ja Taideteollisuusliitto Taito ry, Kansalaisopistojen liitto KOL ry, Taito Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulu, Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi, Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulu, Taito Käsityökoulu Itä-Suomi, Sorin Sirkus, Sara Hildén -akatemia ja Suomen Teatteriopisto. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.
TuleVa-hanke
Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä on saanut rahoituksen TuleVa-hankkeelle eli Tulevaisuuden taidot ja vastuulliset valinnat käsityön taiteen perusopetuksessa -hankkeelle. Hanketyöskentely alkoi syksyllä 2023 ja hankekausi päättyy 31.12.2024. Hanketta tehdään neljän oppilaitoksen voimin ja mukana ovat Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän lisäksi Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi, Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulu sekä Taito Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulu. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.
Hankkeella kehitetään käsityön taiteen perusopetusta tulevaisuuden taitojen, vastuullisten materiaalien ja käsityöprosessin elinkaariajattelun osalta. Hankkeessa järjestetään koulutusta kolmesta teemasta ja luodaan kehittämiskartoitukset, jotka kuvaavat taitojen, vastuullisten materiaalien ja käsityöprosessin elinkaariajattelun nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita. Kehittämiskartoitusten perusteella suunnitellaan ja toteutetaan opetuspilotit, joissa kehitetään vastuullisiin käsityöprosesseihin tähtäävää pedagogiikkaa. Tuloksena on kehittämiskartoitusten ja käytännön sovellusten lisäksi taulukko tulevaisuuden taidoista, prosessikuvaukset vastuullisesta materiaalihankinnasta ja elinkaariajattelun kehittämisestä sekä pedagogiset materiaalikortit. Tuloksista kootaan digitaalinen julkaisu.
Näpsät nepsyt
OPH on myöntänyt Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsälle rahoituksen hankkeeseen Näpsät nepsyt – nepsy-oppilas inklusiivisessa käsityön ryhmäopetuksessa. Hankkeen koulutukset pidettiin syksyllä 2023 ja hankkeessa tuotettava materiaali julkaistaan vuoden 2024 aikana.
Hankkeella edistetään lasten ja nuorten yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua käsityön taiteen perusopetukseen sekä muuhun käsityön opetukseen kehittämällä opetusta tuen, ymmärryksen ja osallisuuden kautta kohti inkluusiota. Hankkeen koulutuksilla lisätään opetushenkilöstön erityispedagogiikan osaamista, jolla tuetaan yksilöllisiä oppimispolkuja. Hanke tarjoaa osallistujille tutkimustietoon ja käytännön kokemukseen pohjautuvaa tietoa erilaisten oppilaiden tuen tarpeista, opetusmenetelmistä ja toimintamalleista. Hankkeessa järjestetään erityispedagogiikan koulutusta opetushenkilöstölle.