Hyvinvoinnin juuret ovat paikallisessa käsityöperinnössä

Paikalliskulttuuria ei voi tuoda – se pitää luoda yhdessä

Kunnilla on tärkeä rooli paikallisen kulttuurin ja perinteiden vaalijana. Taitoyhdistysten toiminta tukee paikallisten perinteiden ja kädentaitojen säilymistä elävänä osana kuntalaisten arkea. Kulttuuriperintö ei ole vain menneisyyden vaalimista – se on yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja alueen uudistumisen vahvistava muutosvoima.

Pärekorin reunavanteen punontaa.

Kunnan on sitouduttava pitkäjänteiseen kulttuurityöhön ja varmistettava, ettei paikallisen käsityöperinnön ja muun aineettoman kulttuuriperinnön säilyminen jää pelkästään yksityisen rahoituksen varaan

Käsityön taiteen perusopetus ja lasten harrastustoiminta ovat satsaus tulevaisuuteen

Kaikilla lapsilla tulee olla mahdollisuus myös vapaa-ajalla oppia käsityötaitoja, jotka kehittävät luovuutta ja itseilmaisua. On huolehdittava siitä, että myös tulevaisuudessa taitoyhdistyksillä on mahdollisuus tarjota laadukasta harrastustoimintaa ja käsityön taiteen perusopetusta kunnan lapsille ja nuorille.

Ongelmanratkaisu- ja kädentaitojen oppiminen antavat valmiuksia, joista on iloa ja hyötyä läpi elämän. Kädentaidot ovat arjen taitoja, joilla rakennetaan kestävämpää tulevaisuutta. Kulttuurikasvatus tukee myös lasten ja nuorten hyvinvointia sekä vahvistaa osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia.

Lapsiryhmä tekee robottia käsityökoulussa.

Harrastustoiminta vaatii asianmukaisia tiloja ja muuta tukea – pelkkä myötätunto lasten ja nuorten asioille ei riitä.

Käsityö tuottaa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia

Käsityöharrastus tuo ihmiset yhteen ja vahvistaa hyvinvointia. Erilaisilla kursseilla ja työpajoissa luodaan tilaa yhteiselle tekemiselle. Yhdessä tehden pidetään käsityö elävänä ja luodaan uutta kulttuuria. Taitoyhdistysten toiminta tarjoaa kuntalaisille helposti saavutettavia ja kaikille avoimia harrastusmahdollisuuksia, joissa jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan osallistua.

Viisi aikuista taitokeskuksen pöydän ääressä tekemässä puisia koristelintuja ohjaajan opastuksella.

Kulttuuri ja harrastukset ovat tehokkaita keinoja torjua yksinäisyyttä ja lisätä kuntalaisten keskinäistä luottamusta.

Harrastusmahdollisuudet, tapahtumat ja näyttelyt lisäävät kunnan vetovoimaa ja pitovoimaa

Elävä kulttuurielämä tekee kunnasta houkuttelevan paikan asua, yrittää ja vierailla. Taitoyhdistysten järjestämät kurssit, näyttelyt, tapahtumat ja markkinat tuovat paikallista osaamista esiin ja vahvistavat alueen elinvoimaa. Tämä tukee myös paikallista toimeliaisuutta sekä yrittäjyyttä.

Pieni tyttö ja vanha mies tekevät yhdessä keppihevosta höyläpenkin ääressä.

Panostamalla kulttuuritoimintaan kunta luo viihtyisän ja elinvoimaisen ympäristön, joka parantaa asukkaiden hyvinvointia ja houkuttelee uusia asukkaita sekä matkailijoita.

Taitoyhdistykset osana kunnan kumppaniverkostoa

Taitoyhdistykset ovat kunnille arvokkaita kumppaneita kulttuurin, koulutuksen, hyvinvoinnin ja matkailun edistämisessä. Kunnat voivat vahvistaa tätä yhteistyötä huomioimalla taitoyhdistykset päätöksenteossaan:

  • Avustamalla yhdistyksiä osana kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminnan tukia.
  • Mahdollistamalla harrastus- ja opetustoimintaa tarjoamalla kohtuuhintaisia tai maksuttomia tiloja.
  • Kehittämällä yhteistyötä koulujen ja varhaiskasvatuksen sekä kulttuuritoimen kanssa.
  • Edistämällä käsityöharrastusmahdollisuuksia osana kunnan hyvinvointistrategiaa.
  • Osallistumalla tapahtumien, näyttelyiden ja muun toiminnan markkinointiin ja edistämällä eri toimijoiden yhteistyötä.

Kulttuuri ei ole menoerä, vaan investointi elinvoimaan, hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen. Taitoyhdistysten ja kuntien yhteistyöllä voidaan luoda kestävämpi, luovempi ja elinvoimaisempi tulevaisuus!

Laki Kuntien kulttuuritoimesta ohjaa ja edellyttää kunnilta panostusta Taitojärjestönkin toiminnan kaltaisen kulttuuritoiminnan tukemiseen ja toimintaedellytysten parantamiseen.


Taitojärjestön kuntavaalikärjet 2025.

Sivun kuva Harri Tarvainen, mies ja poika perinteisessä tikkuröijy villapaidassa.