Villalangan esipuretus värjäykseen

Villalankavyyhti nostettu puukepillä puretuskattilasta.
62 Arviota
6 Kommenttia

Luonnonväri vaatii kiinnittyäkseen kiinnitysaineen, jota kutsutaan puretteeksi. Ennen värjäystä langoille tehdään puretus, jossa kiinnitysaine saatetaan lämmön ja veden avulla värjättävään kuituun. Värjäysvaiheessa kiinnitysaine ja väriaine muodostavat pysyvän kemiallisen sidoksen, jonka avulla väri pysyy langassa.

Tarvikkeet

Tämän ohjeen tarvikkeet on 100 grammalle lankaa. Jos puretat isomman määrän, lisää aineita samassa suhteessa.

  • 100 g villalankaa
  • alunaa 10 % langan kuivapainosta eli 10 g
  • viinikiveä 5 % langan kuivapainosta eli 5 g
  • 5 litraa vettä
  • kattila
  • lämpömittari
  • tarkka vaaka
  • keppi vyyhdin nosteluun.

Miksi langat puretetaan ja mitä lankoja voin värjätä?

Luonnonvärjäyksessä käytettävä puretusaine on aluna. Viinikiveä käytetään alunan apuaineena, koska se edesauttaa värien kulkeutumista kuituun. Puretusaine kiinnittää värin kuituun.

Luonnonväreillä värjätään vain luonnonmateriaaleja. Suurin osa luonnonvärjäysresepteistä on tehty eläinperäisille kuiduille, kuten villalangoille. Eläinperäisten kuitujen värjäys luonnonväreillä onkin kaikista helpointa aloittelevalle värjärille. Myös nämä lupiinivärjäysreseptit ovat eläinperäisille kuiduille. Voit värjätä esimerkiksi villasukkalankoja.

Lankojen esipuretus

Alunan ja viinikiven punnitseminen puretusta varten.
Puretusaineiden mittaamiseen tarvitaan tarkka vaaka. Ylimääräistä ainetta ei kannata laittaa, sillä lankaan voi kiinnittyä vain tietty määrä ainetta, ylimääräinen jää veteen ja huuhtoutuu viemäriin.

Kaikki värjättävät langat kannattaa esipurettaa kerralla. Puretus ei katoa langasta mihinkään eli voit purettaa lankoja valmiiksi etukäteen odottamaan sopivaa värjäyspäivää. Keittovärjäyksen yhteydessä on mahdollista tehdä myös ns. samanaikainen puretus. Tähän liittyy joitakin poikkeuksia, lupiinivärjäyksessä langat tulee aina olla esipuretettuja.

Puretusohje on 100 grammalle lankaa. Sovella ohjetta tarvittaessa omaan lankamäärääsi.

  1. Pese langat villapesuaineella tai neutraalilla pesuaineella huolellisesti matalassa lämpötilassa ennen värjäystä värin kiinnittymistä estävän lian (esim. kehruuöljy) irrottamiseksi.
  2. Punnitse puretettavat langat ja mittaa alunaa 10 % ja viinikiveä 5 % langan kuivapainosta eli 10 g alunaa ja 5 g viinikiveä / 100 g lankaa.
  3. Mittaa kattilaan vettä n. 5 l / 100 g lankaa Vettä täytyy olla niin paljon, että langat peittyvät kokonaan ja pystyt liikuttamaan niitä sujuvasti.
  4. Sekoita puretusaineet pieneen määrään kiehuvaa vettä.
  5. Sido lankavyyhti noin neljästä kohtaa kiinni pasmalangoilla ja kiinnitä vyyhtiin matonkuteesta tms. haltialanka, jonka avulla voit liikutella lankavyyhtiä. Laske puretettavat langat kattilaan n. 30 asteiseen veteen. Aseta haltialanka roikkumaan keppiin, joka tulee poikittain kattilan reunojen varaan. Lämmitä veden lämpötila 40 asteeseen. Nosta vyyhti hetkeksi pois ja lisää kuumaan veteen liotetut puretusaineet. Sekoita hyvin.
  6. Laske langat takaisin kattilaan. Nosta lämpötila hitaasti 80–90 asteeseen. Älä anna kiehua, etteivät langat vanu ja vahingoitu. Pureta materiaalia tunnin ajan. Liikuttele lankoja välillä varovaisesti, jotta puretusaine kiinnittyy tasaisesti.
  7. Jätä langat jäähtymään puretusveteen yön yli seuraavaan päivään, mikäli mahdollista. Vältä nopeita lämpötilanvaihteluita, jotta lanka ei vanutu.
  8. Huuhtele jäähtyneet langat huolellisesti ennen värjäyksen aloittamista.
  9. Pureta kaikki tarvitsemasi langat samalla tavalla ennen kuin aloitat värjäykset
Villalankavyyhti sidottuna värjäystä varten pasmalangoilla.

Sido 100 g villalankavyyhti löyhästi useammasta kohtaa kalalangalla.
Sido vyyhtiin nostolenkiksi kangassuikale.

Villalankoja ja lämpömittari värjäyskattilassa.

Villalangan puretuksessa ja värjäyksessä pitää olla tarkkana ettei synny nopeita lämmön vaihteluja, jolloin lanka huopuu. Veden lämpö nostetaan hitaasti, vesi ei saa päästä kiehumaan ja myös jäähdytys tehdään hitaasti.

Kinkkumittari on hyvä apuväline lämmön mittaamisessa. Sen voi saada kellumaan veden pinnalla pistämällä mittarin piikin solumuovipalan läpi.

Alla olevalla videolla tutustutaan langan puretukseen ja värjäämiseen sipulinkuorilla.

Lisätietoa

Puretusaineita myyvät esimerkiksi monet taitokeskukset sekä verkkokauppa www.tetridesign.com
Lisätietoa värjäyksestä: Värjää ja neulo (Otava 2021)/Tetri Anna-Karoliina


Sivun kuvat Kapina Oy. Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
Vierailija
Hei! Kiitos ohjeesta. Olen etsinyt ohjetta värjäysliemen, tarkemmin siinä olevan alunan oikeaoppiselle hävittämiselle. Ainakaan ammattikäytössä alunaa ei suositella hävitettävän viemäriin, mutta harrastelijaohjeissa hävityksestä ei puhuta mitään. Onko teillä tästä tietoa? :)
Taitoliitto
Jos alunan annostelee oikein ja tarkasti, kaikki aluna imeytyy kuituun ja sitä ei päädy viemäriin. Siksi alunaa ei kannata käyttää ”reilusti, varmuudeksi enemmän” vaan tarkasti aina ohjeen mukaan. Silloin värjäysliemen voi huoletta kaataa viemäriin.
Vierailija
Onko viinikivi pakollinen värjäyksessä vai riittääkö pelkkä aluna?
Vierailija
Onko viinikivi pakollinen aine värjäyksessä vai riittääkö aluna? Värjään sipulinkuorilla.
Taitoliitto
Viinikivi vahvistaa joitain sävyjä, ei ole pakollinen, aluna on varsinainen kiinnitysaine eli purete.
Vierailija
Hei. Voiko viinikiven lisätä esim värjäys vaiheessa kun alunalla puretettu lanka on jo väriliemessä? Monessa ohjeessa se on lisätty puretusvaiheessa. Ja mitä haittaa on jos sen lisää myöhemmin?