Värjää lupiinilla
Luonnonvärjärille lupiini on helposti saatavilla oleva värin lähde. Luonnonvärien käyttäminen itsessäänkin on ympäristöystävällistä, mutta lupiineja väripataan kerätessään värjäri tekee tärkeän ympäristöteon. Lupiini on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, josta on päästävä eroon, mikäli halutaan säilyttää Suomen luonnon monimuotoisuus. Jokainen väripataan päätynyt kukinto vähentää lupiinin leviämistä.
Komealupiini eli lupiini (Lupinus polyphyllus) on tuttu kasvi varmasti jokaiselle suomalaiselle. Sinertävän pitkän kukkavarren omaava vieraslaji on vallannut tienpientareet ja entiset niityt syrjäyttäen alkuperäiset lajit ja harvinaisemmat niittykasvit.
Värjäyksessä lupiinin sinisistä kukista on mahdollista saada sinisen ja turkoosin sävyjä. Silloin värjäykseen käytetään vain kukat, varsia ei saa olla mukana lainkaan. Sininen väri on kuitenkin valoherkkä ja haalistuu tai harmaantuu valon vaikutuksesta. Varsista ja lehdistä saatavat värit vaihtelevat keltaisesta kellanvihreän sävyihin.
Värjäykseen tarvitset
- Lupiinin lehtiä ja varsia tarvitset 50 g lankavyyhdin värjäykseen noin 0,5 kg.
- Suuremmasta määrästä ei ole koskaan haittaa. Pienempi määrä antaa jo kovin hailakan värin.
- Lupiinin tuoreita sinisiä kukkia tarvitset 50 g lankavyyhdin värjäämiseen 5–6 litraa.
- Karkeasti arvioiden noin 80 lupiininkukkaa vastaa viittä litraa.
- Väriaineita kerätessäsi estät siis todella tehokkaasti tämän haitallisen vieraslajin leviämistä.
- Lankojen puretukseen 10 g alunaa ja 5 g viinikiveä / 100 g lankaa.
- Iso kattila ja keittolevy.
- Lämpömittari.
- Keppejä vyyhtien liikutteluun.
Mistä voin kerätä lupiineja?
Lupiinien keräys kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Voit siis keräillä lupiineja jokamiehenoikeuksien nojalla, kunhan muistat ettet kulje kenenkään pihamailla, viljellyillä pelloilla tai muilla istutuksilla. Moottoritien tai moottoriliikennetien pientareelta kerääminen ei myöskään ole sallittua.
Mitkä varusteet tarvitsen keräilyretkelle?
Keräilyä varten on hyvä varustautua koko vartaloa suojaavilla vaatteilla sekä umpinaisilla kengillä. Lupiinien joukossa voi olla esimerkiksi nokkosia, joten suojaavat hansikkaat ovat tarpeen.
Lupiini on sitkeä kasvi, joka katkeaa helpoiten taloussaksilla. Repiminen on turhan raskasta ja käsiä rasittavaa puuhaa. Materiaalia voit kerätä esimerkiksi isoon kestokassiin tai ämpäriin. Helpointa on jaotella lupiinin kukat ja varret jo keräillessä. Kannattaa varata mukaan esimerkiksi kaksi kassia.
Mitkä osat lupiinista kerätään ja mitä väriä ne antavat?
Lupiinilla voit värjätä sekä keltaiseen vivahtavia sävyjä että turkoosinsinisiä sävyjä. Keittovärjäyksellä lupiinin lehdet ja varsi antavat keltaisia tai keltaisenvihreitä värejä. Tuoreet siniset lupiininkukat antavat turkoosinsinisiä tai turkoosinvihreitä sävyjä. Tärkeää lupiininkukkia kerätessä onkin muistaa, että värjäys onnistuu vain täysin tuoreilla kukilla. Kerää kukat alle vuorokausi ennen värjäystä.
Punaiset tai valkoiset kukat voit käyttää varsien kanssa keittovärjäykseen. Myös sinisistä tuoreista lupiininkukista lähtee keittämällä keltaisenvihreitä värejä.
Paljonko lupiinia tarvitsen värjäykseen?
Lupiinin lehtiä ja varsia tarvitset 50 g lankavyyhdin värjäykseen noin 0,5 kg.
Suuremmasta määrästä ei ole koskaan haittaa. Pienempi määrä antaa jo kovin hailakan värin.
Lupiinin tuoreita sinisiä kukkia tarvitset 50 g lankavyyhdin värjäämiseen 5–6 litraa.
Karkeasti arvioiden noin 80 lupiininkukkaa vastaa viittä litraa.
Väriaineita kerätessäsi estät siis todella tehokkaasti tämän haitallisen vieraslajin leviämistä.
Nämä lupiinivärjäysreseptit ovat eläinperäisille kuiduille. Voit värjätä esimerkiksi villasukkalankoja.
Värjättävät langat tulee lupiinilla värjätessä aina esipurettaa, puretus on opastettu omassa ohjeessaan, jonka löydät tästä linkistä.
Värjäysohje: Turkoosin sinisiä sävyjä lupiinin kukalla
Tuoreilla lupiinin sinisillä kukilla saat värjättyä turkoosinsinertäviä sävyjä. Kukkien antama sävy voi vaihdella hieman vuodesta riippuen; joskus tulee vain tummia vihreitä sävyjä. Lupiinin kukilla värjätessä on hyvä tietää, että väri on muuntuva.
Lupiinin kukkien väriaine on ns. antosyaaniväri, joka muuttuu ajan kuluessa. Turkoosinsininen väri taittuu vähitellen vihreään. Lupiineilla värjätessäsi saat siis kameleonttilankaa! Kukkien antama väri on myös kuumuudelle herkkää: yli 60 asteen pesu tuhoaa väriaineen. Tämä on hyvä muistaa tekstiilejä pestessä.
Värjäys lupiinin kukilla
Sinisiä ja turkooseja sävyjä värjätessä käytetään vain sinisiä, tuoreita lupiinin kukkia. Lämpötila ei saa nousta värjäyksessä yli 45 asteen.
Värjäys voi näyttää sotkuiselta, mutta kukat varisevat hyvin pois langasta langan kuivuttua.
Kukat ja lanka pidetään kattilassa samaan aikaan, toisin kuin lupiinin varsilla värjätessä, jossa ensin keitetään väriliemi.
- Mittaa kattilaan lupiininkukkia 5–6 l/50 g lankaa.
- Lisää kattilaan vettä 3 l /50 g lankaa.
- Lisää esipuretetut langat kukkien sekaan.
- Nosta lämpötila 45 asteeseen. Pidä lämpötila 2 tuntia.
- Ota levy pois päältä. Anna lankojen olla lupiininkukkien seassa vähintään 15 tuntia.
- Ravistele langat ja huuhtele.
Mikäli kattilasi on pieni, pane aluksi vain puolet vedestä kattilaan. Odota, että kukat painuvat kasaan, ja lisää vettä vähitellen. Jos kaikki kukat eivät mahdu kerralla kattilaan, voit niitäkin lisätä värjäyksen edetessä veden kera.
Värjäysohje: Keltaisia sävyjä lupiinin lehdillä ja varsilla
Keltaisen sävyjä saat lankaasi lupiinin lehdillä ja varsilla. Sävy vaihtelee keräysajan ja -paikan mukaan. Alkukesän lupiinien antama väri voi olla hyvinkin neonkeltainen. Kukkien kasvaessa sävy tummenee ja taittuu enemmän vihreään. Lupiinin antama keltainen sävy pysyy hyvin langoissa eikä muuta väriään.
- Mittaa kattilaan lupiinin lehtiä 500 g/50 g lankaa.
- Keitä lehtiä 2 tuntia tai kunnes ovat täysin mössöä.
- Siivilöi lehdet pois ja anna liemen jäähtyä. Valmis väriliemi on sakeaa ja selkeästi värillistä.
- Lisää siivilöityyn väriliemeen tarvittaessa vettä. Sopiva nestemäärä on 2,5 litraa/ 50 g lankaa.
- Lisää esipuretetut langat kädenlämpöiseen liemeen ja nosta lämpötila 80 asteeseen.
- Anna värjäytyä vähintään tunnin ajan. Pidempi värjäysaika parantaa tulosta.
- Ota levy pois päältä ja jätä langat värjäytymään yön yli väriliemeen.
- Huuhtele langat.
Lisätietoa
Puretusaineita myy www.tetridesign.com
Lisätietoa värjäyksestä: Värjää ja neulo (Otava 2021)/Tetri Anna-Karoliina
Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu. Sivun kuvat Sami Kilpiö, Sonja Karlsson ja Taito Etelä-Pohjanmaa.