Ekoprinttaus kasveilla
Kasvien kauniit kuviot ja niistä irtoava väri voidaan siirtää kankaalle ekoprinttaukseksi kutsutulla tekniikalla.
Ekoprinttaustekniikassa kasvit levitetään kiinnitysaineilla käsitellylle kankaalle ja rullataan tiiviille rullalle, jota höyrytetään isossa höyrykattilassa tai vaikkapa mehumaijassa. Näin kasvien jälki siirtyy kankaalle. Ja valmiit kauniit kasvien muotokuviot, joskus selkeämpinä ja joskus epämääräisempinä. Väri voi yllättää tässäkin värjäystekniikassa, vihreä lehti tuskin näkyy kankaalla vihreänä, jälki on luultavasti ennemmin jotain ruskea tai keltaisen sävyistä. Ja tietenkin pohjakankaan väri vaikuttaa osaltaan lopputulokseen, niin kuin aina värjäyksessä.
Tekniikka on ns. kontaktivärjäystekniikka, väriaine koskettaa kangasta kasvin pinnan alueelta ja se saadaan siirtymään pysyvästi kankaalle. Myös nimitystä ekopainanta käytetään, se kuvastaakin hyvin sitä, miten kankaan kuvio painautuu kankaaseen vähän kankaanpainantaa muistuttaen. Tätä tekniikkaa voidaan käyttää myös esimerkiksi paperin kuviointiin.
Tarvikkeet
- vaaleita puuvilla, pellava, silkki tai villakankaita
- kasvien lehtiä: hyviä kasveja ekoprinttaukseen ovat maahumala, vadelma, mansikka, ruusun lehdet ja terälehdet, kehäkukan terälehtiä, japaninvaahtera, pähkinäpensas, värimintun kukinnot, eukalyptuksen lehdet
- soijamaitoa
- rautavettä ( pari grammaa rautavihtrilliä / litra vettä)
- suojamuovi
- sivellin
- paksuja pyörökeppejä jotka mahtuvat hyörykattilaasi / mehumaijaan
- mehumaija
- alumiinifolio
- kalalankaa tms.
- vanhoja lakanoita apukankaiksi
- suojakäsineet
Mitkä kasvit soveltuvat ekoprinttaukseen?
Hyviä kasveja ekoprinttaukseen ovat maahumala, vadelma, mansikka, ruusun lehdet ja terälehdet, kehäkukan terälehtiä, japaninvaahtera, pähkinäpensas, värimintun kukinnot, eukalyptuksen lehdet.
Lopputulokseen ja väreihin voi vaikuttaa erilaisilla puretus- eli kiinnitysaineilla. Tällä videollamme kiinnittimenä on soijamaito ja kuvioitavana kankaana puuvillakangas.
Kankaan esikäsittely
1. Pese kangas ja kuivata. Ekoprintattava kangas voi olla vain sen kokoinen että se mahtuu kepin päälle rullattuna mehumaijaan eli kepin pituus määrittelee kangassuikaleen leveyden.
2. Levitä kangas suojamuovin päälle ja sivele se märäksi soijamaidolla, anna kuivua.
3. Päällystä pyörökepit foliolla.
4. Asettele apukangas pöydälle ja sen päälle värjättävä soijakäsitelty, kuivunut kangas.
5. Asettele kankaalle rautaveteen kasteltuja kasvien lehtiä haluamallasi tavalla. Lehden alapinta laitetaan kangasta vasten ja paksut lehtiruoteet kannattaa ohentaa veitsellä.
6. Aseta kasvien päälle vielä suojaksi pala apukangasta.
7. Rullaa kangaspaketti pyörökepin ympärille tiukasti, voit myös sitoa paketin tiukasti.
Höyrykiinnitys
8. Asettele rullat mehumaijaan ja höyrytä vähintään 2 tuntia.
Anna rullien jäähtyä hetki ennen aukaisua.
9. Poista kankaista kasvit ja anna tekeytyä vielä vähintään 1 viikko , että väri kiinnittyy pysyvästi.
10. Huuhtele ennen käyttöönottoa.
Kuvat Kapina Oy.
Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.