Etupistoilla koristeltu kangasmerkki

Itse tehdyllä kangasmerkillä korjaat tai koristelet vanhan vaatteen tai vaikkapa repun. Ohjeen kangasmerkki on tehty helpoilla etupistoilla.
Samaa etupistopaikkausta voit toki hyödyntää myös suoraan vaatteeseen, laukkuun tai mihin vaan korjattavaan tekstiiliin. Värikkäät tilkut antavat tuotteelle ihan uutta ilmettä.
Tarvikkeet
- Farkkua tai muuta tukevaa kangasta.
- Pieniä kangastilkkuja, 2–3 kappaletta.
- Puuvillalankaa.
- Terävä, melko pitkä neula.
- Sakset.
- Halutessasi ompelukone, nuppineuloja tai hakaneuloja ja sormustin.
Vinkki!
Kevyemmät vaatteet kuten paidat tai kangashousut kannattaa korjata ohuemmasta kankaasta tehdyllä merkillä. Käytä esimerkiksi vanhaa t-paitaa paikkakankaana. Jos kangas on ohuempaa, silitä paikan taakse tukikangas. Tukikangasta myydään kangaskaupoissa.
Leikkaa farkusta tai muusta tukevasta kankaasta sopivan kokoinen pala ja huolittele sen reunat ompelukoneen siksak-tikillä. Palan pitää olla suurempi kuin korjattava reikä. Kuvan kangasmerkki on tehty vanhojen työhaalarien lahkeesta. Ompelu ei ole välttämätöntä, mutta sen avulla estät kangastilkun reunoja purkautumasta.

Asettele kankaanpalan päälle pienempiä kangastilkkuja. Voit käyttää esimerkiksi ompelusta ylijääneitä kankaanpaloja tai leikata pieniä kangastilkkuja paikkaa varten. Kahden–kolmen kangaskerroksen läpi ompelu onnistuu vielä, jos kankaat eivät ole erityisen paksuja.
Kiinnitä kankaanpalat nuppineuloilla tai hakaneuloilla. Ompelu onnistuu myös ilman kiinnittämistä, mutta pystyt työskentelemään huolettomammin, jos kankaanpalat on kiinnitetty paikoilleen.

Aloita etupistojen teko merkin kulmasta. Pistä vuorotellen kankaan etu- ja takapuolelle. Etene kohtisuoraan alaspäin. Jos neula on vaikea saada kangaskerrosten läpi, voi olla tarpeen käyttää sormustinta suojaamaan etusormea.
Neulalle kannattaa ottaa useampi pisto ennen kuin langan vetää läpi. Näin kirjontalinjasta tulee suorempi ja pistojen teko on nopeampaa. Ei haittaa, vaikka pistot eivät menisi täysin suoraan! Hiukan vinksallaan olevat pistot tekevät kangasmerkistä eläväisemmän.

Käänny takaisin, kun tulet kankaanpalan toiseen reunaan. Käännös kannattaa tehdä palan nurjalla puolella. Näin oikealle puolelle jää näkyviin vain suorat rivit. Täytä koko kankaanpala etupistoilla.

Mikä boro?
Ohjeen kangasmerkissä voi nähdä vaikutteita japanilaisista boro-tekstiileistä. Mutta mikä on boro?
Boro on tekstiili, joka on korjattu tilkuilla ja etupistoilla. Niitä on valmistettu vuosisatojen ajan Japanissa.
Boron nimi tulee japaninkielisestä sanasta boroboro, joka tarkoittaa nukkavierua tai repaleista. Kun vaatetus oli vielä kallista ennen Japanin teollistumista, ei köyhemmällä kansanosalla ollut mahdollisuutta ostaa uusia vaatteita vanhojen tilalle. Silloin rikkoutuneet tai kuluneet vaatteet korjattiin kiinnittämällä etupistoilla kuluneen kohdan päälle kangastilkkuja. Näin vaatteesta saatiin kestävämpi ja samalla myös paksumpi ja lämpimämpi.
Tavallisesti tuolloin käytetyt kangasmateriaalit olivat puuvillaa, pellavaa ja hamppua, joita voitiin kasvattaa, käsitellä langaksi ja kutoa kankaaksi kotona. Monesti kankaat oli värjätty indigo-kasvilla sinisiksi ja sen takia monet boro-tekstiilit hehkuvat sinisen eri sävyissä.
Boro oli käyttövaate. Sitä ei aikanaan pidetty taidemuotona tai välttämättä edes erityisen kauniina, eikä vanhoja boro-tekstiilejä ole juurikaan säilynyt Japanissa. Viime vuosien muoti ja näkyvän kirjonnan nouseminen ilmiöksi ovat tuoneet boron uudella tavalla esiin myös läntisessä maailmassa.

Kuvat Sonja Karlsson.
Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö kielletty.
Mitä pidit ohjeesta?
Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.
KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA