Puno kori vanhoista farkuista
Vanhoille farkuille uusi elämä!
Tekstiilikierrätyksestä ja tekstiilien pidemmästä käyttöiästä on puhuttu vuosia. Kansalaisia on pyydetty kiinnittämään huomiota materiaalivalintoihin, tekstiilien valmistusprosesseihin ja työntekijöiden työoloihin. Farkkujen kangas on perinteisesti puuvillaa, jonka kasvatus vaatii hyväkuntoista peltoa, runsaasti vettä ja paljon ihmistyövoimaa. Tämä koriohje on yksi yritys jatkaa hylättyjen farkkujen elämää.
Tarvikkeet
- Yhdet aikuisten pestyt farkut, joissa reiät tai pienet ikitahrat eivät haittaa. Mitä vähemmän elastaania tai muuta joustavuutta lisäävää materiaalia, sitä parempi.
- 15–20 m Veera-pellavalankaa yhteen koriin
- Mittanauha
- Sakset
- Ryijyneula
Spiraalipunonnan historiaa
Afrikkalaiset orjalaivat matkasivat Pohjois-Amerikkaan vieden spiraalipunotut korit navajo intiaanien tutkittaviksi. Samalla tavalla navajoiden spiraalipunonta sovellukset matkasivat vanhojen rahtilaivojen mukana mantereelta toiselle. Luonnonmateriaaleista punotut korit olivat kevyitä, joustavia ja silti kestäviä eli erinomaisia ruumaan. Ainoastaan jyrsijät olivat taidokkaasti punottujen korien uhka. Jokainen kansakunta on muokannut tekniikkaa paikallisiin luonnonmateriaaleihin sopivaksi. Samalla koreihin on valikoitunut paikallisille merkityksellinen kuviointi sekä löytynyt toimiva kuteen ja loimen suhde.
Tässä farkkukorissa voidaan punonnan sijaan puhua ompelemisesta: selkeästi paksumpi kude (farkkukaitale) muotoillaan spiraalimaisesti eteneväksi koriksi neulan ja paksun langan kanssa.
Farkkujen leikkaaminen
Leikkaa farkunlahkeista niin isot kappaleet kuin pystyt. Leikkaa mahdollisimman läheltä saumoja. Lopuksi vyötärökaitaleesta jää roikkumaan taskut, vetoketju, sivu- ja sisäsaumat. Leikkaa kappaleista 7 cm levyisiä kaitaleita.
Ompelu
Valitse farkkukaitale, jolla aloitat tekemään korin pohjaa. Leikkaa kaitaleen pää viistoksi noin 15 senttimetrin matkalta.
Leikkaa omien käsien välin mittainen lanka (n. 1,5 m) ja pujota se neulan silmään.
Tee solmu langan päähän, jätä 2 cm häntä.
Työskentelysuunta on oikea kätisellä vasemmalle. Ja vasenkätisellä oikealle. Eli oikeakätinen rullaa vasemmalla kädellä farkkukaitaletta ja kiinnittää sitä pykäpistoin oikealla kädellä.
Kannattaa huomioida heti työskentelyn aloituksessa, että oikeakätinen kiristää langan menosuuntaan eli vasemmalle. Vasenkätinen kiristää lankaa vastaavasti oikealle. Tällä välttää pistojen kasautumisen liian tiheäksi kasautumaksi.
Aseta lanka farkkukaitaleen nurjalle puolelle ja kierrä kaitaletta tiiviiksi rullaksi. Tee ensimmäinen pykäpisto rullan päähän.
Tee seuraava pykäpisto puolen sentin päähän. Rullaa farkkua samalla kun etenet. Tee pykäpistoja (10–16 pistoa) kunnes saat muodostettua ympyrän pykäpistoilla peitetystä farkkukaitaleesta.
Sulje ympyrä viemällä neula ensimmäisen ompelemasi pykäpiston vaakalangan alta ja rullatun farkkukaitaleen ympäri.
Jatka seuraavien pykäpistojen ompelua samalla tavalla alkuympyrän lankoihin kiinni.
Toisesta kerroksesta alkaen kannattaa poimia alakerroksen langat risteyskohdasta (neula kulkee etupuolella piston oikealta, takapuolella piston vasemmalta puolelta). Pistot asettuvat edellisen kerroksen pistojen kanssa samaan kohtaan. Kun pohjan halkaisija kasvaa, aseta pistoja myös pistojen väliin.
Etene spiraalimaisesti ja tee pohjasta 16–18 cm levyinen.
Vinkki! Voit pyörittää farkkukuteen sellaisenaan tai taittaa farkkukaitaleen yläreunan, jolloin pinnasta tulee hapsuton.
Farkkukuteen jatkaminen
Leikkaa sekä loppuvan että alkavan kaitaleen päät viistoksi noin 7 cm:n matkalta. Aseta uusi kaitale vanhan kaitaleen sisälle viistosti. Ja jatka farkkukaitaleen rullaamista kuten aikaisemmin.
Korin reunan ompeleminen
Kun olet saanut pohjan valmiiksi, nosta rullattu farkkukaitale pohjan päälle. Varmista että työskentely jatkuu korin ulkopuolelta. Reunaa ommellessa pistot asettuvat pystysuoriksi viivoiksi.
Vinkki! Voit yhdistää erivärisiä farkkuja ja farkkukaitaleita samaan koriin.
Ompelulangan jatkaminen
Solmi langanpäät yhteen kankurinsolmulla. Piilota langanpäät kierrettävän farkkukaitaleen sisälle. Varmista, että solmu jää farkkukaitaleen päälle, sillä solmun on tarkoitus jäädä seuraavan farkkukaitalekerroksen alle piiloon.
Vinkki! Voit vaihtaa ompelulangan väriä kerrosten edetessä.
Päättely
Kun olet tehnyt reunaa 6 kerrosta, tai niin monta kuin haluat, leikkaa viimeisen farkkukaitaleen pää 10–15 cm:n matkalta viistoksi. Kierrä viistottua farkkukaitaletta rullalle ja kiinnitä vähitellen tihenevin pykäpistoin. Viimeisellä kahdella sentillä pykäpistot voivat olla melkein kiinni toisissaan, jotta farkkukaitaleen pää piiloutuu pistojen alle. Viimeistele tekemällä huomaamaton solmu viimeisen pykäpiston juureen.
Tiheitä pykäpistoja voi jatkaa myös koko korin ympäri.
Pujottele langanpää korin nurjalle puolelta seuraten pystyommelta. Kierrä lanka kerrosten välissä lankojen risteyskohdan ympäri ja jatka päättelemistä seuraavaan kerrokseen.
Huolto
Farkkukorin pinnan voi pyyhkiä kostealla. Korin voi pestä käsin kädenlämpöisellä vedellä. Kori muotoillaan kosteana ja kuivatetaan ilmavasti.
Kuvat Hilja Mustonen, työvaihekuvat Hannele Ruponen.
Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.