Kaislanpunonta, pieni kaislakoppa
Järvikaisla on ekologinen ja kiitollinen punontamateriaali. Se kasvaa paikoittain yleisenä koko maassa, pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Oikein käsiteltynä se on lujaa ja miellyttävää punoa.
Kaisla on mainio materiaali esim saippua-alustalle. Se imee itseensä kosteutta ja näin ollen säilyttää palasaippuan ja -shampoon hyvänä pitkään.
Tarvikkeet
- noin 15 kpl punontaan valmisteltua ja kostutettua järvikaislaa.
- muotti (esimerkkityössä puulieriö, halk. 10 cm).
- trikookudetta (esim. ohut matonkude noin 40 cm.
- nastat tai niitit (näillä kiinnität trikookuteen puumuottiin).
- kinnasneula tai iso parsinneula (tämän avulla onnistuu kaislojen päättely).
- sakset (kaislojen pätkimiseen ja viimeistelyssä voit käyttää myös pieniä ompelusaksia).
Järvikaisla punontamateriaalina
Tutustu kaislan keruuseen, kuivatukseen ja käsittelyyn punontaa varten Käsityöblogissamme:
Järvikaislan kerääminen ja käsittely punontaan – Taito
Valmistukseen tarvitset noin 15 kpl:tta eri vahvuisia kaisloja. Laita kuivat kaislat kostumaan edellisenä päivänä märän liinan tai lakanan sisään, kääri vielä muovi ympärille, jotta liinat pysyvät kosteina. Varmista, että kaislat ovat liinan sisällä suhteellisen löyhästi, jotta koko nippu pääsee kostumaan, sillä liian tiiviissä nipussa vain uloimmat kaislat pehmenevät. Anna kaislojen vettyä yön yli.
Aluksi pyyhi kaisloista pintapölyt ja epäpuhtaudet. Ota kaisla kiinni latvasta ja vedä se yksitellen märän pyyhkeen läpi latvasta tyveen päin. Voit litistää kaislaa reilusti, samalla testaat materiaalin pehmeyden ja lujuuden. Mikäli kaisla ei tunnu pehmeältä, jatka kostuttamista.
Säilytä kostutettuja kaisloja muovin tai märän liinan alla, ja ota käsittelyyn vai tarvitsemasi määrä jotta kaislat eivät pääse välillä kuivumaan. Tarvittaessa kostuta myös keskeneräistä työtä märän liinan alla. Mikäli pidät taukoa työstä, älä jätä keskeneräistä työtä ilmavasti odottamaan, vaan peitä se kostealla liinalla tms.
Pohjan valmistus
Valitse pohjaristikkoa varten paksuimmat kaislat (3–5 kpl:tta). Näillä teet pohjapalttinan sekä ne toimivat ristipunoksen loimina.
Jätä ohuimmat (noin 10 kpl:tta) kaislaa pitkiksi, näillä punot ristipunosta ja teet päättelyn.
Leikkaa paksut kaislat määrämittaan eli 40 cm:n pituisiksi pätkiksi. Näillä teet pohjan ja ne toimivat myös reunan loimina.
Näin mittaat loimikaislan pituuden:
muotin reunan korkeus + pohjan halkaisija + reuna + 20 cm päättelyä varten.
(Esim. 5 cm + 10 cm + 5 cm + 20 cm = noin 40 cm)
Asettele loimikaislat kuvan 1 mukaan. Loimien määrä riippuu muotin koosta ja kaislojen paksuudesta. Tässä ohjeessa tehdään pohjapalttina 5 + 5 kaislalla.
Punontaa helpottaa, kun asettelet aluksi puolet paksuista kaisloista muotin päälle ja kiinnität ne trikookuteen ja nastojen avulla paikoilleen. Trikookude pitää kaislat paikoillaan ja voit helpommin keskittyä punontaan.
Kaisla on vahva materiaali, ja se saa punottaessa litistyä, kosteana se myös kestää hyvin vetämistä ja kiertämistä. Nosta loimikaisloja vuorotellen jotta saat muodostettua ”viriön”, asettele kaislat palttinasidoksen tavoin toistensa lomaan vuoroin alta ja päältä. Pyri tekemään napakkaa pintaa. Helpointa on aloittaa keskeltä ja asetella kaislat trikookuteen molemmin puolin. Trikookude saa jäädä punoksen sisään tässä vaiheessa.
Kun koko pohjaristikko (palttina) on valmis, kiinnitä toinen trikookude pitämään pohjapalttinaa paikoillaan. Siirrä myös aiempi trikookude punoksen päälle kulmasta kulmaan, jotta saat kaikki kulmat ankkuroitua.
Nyt aloitetaan ristipunos.
Seuraava ohje on oikeakätiselle punojalle, vasenkätinen voi tehdä ristipunoksen peilikuvana.
Aloita ristipunos valitsemalla kuteeksi yksi ohut ja pitkä kaisla. Tee kaislan puoleen väliin lujuutta kiertämällä kaislaa muutaman kerran nyörimäiseksi, jotta saat siihen lujuutta, sen jälkeen taita kulmanyörin kohdalta kaksin kerroin ja pujota kaisla kulmassa olevan loimikaislan ympäri.
Ristipunos etenee aluksi näillä kahdella osalla, kudekaislan tyvellä ja latvalla. Eteneminen tapahtuu myötäpäivään. Vasen käsi avaa tulevaa loimikaislaa, jolloin oikea käsi ohjaa kudekaislan ensimmäisen loimen edestä, toisen loimen takaa. Kulloinkin käsittelyssä oleva kaisla jätetään paikoilleen ja otetaan käsittelyyn vasemmalle jäänyt kaisla. Sama toistetaan: oikea käsi ohjaa kaislan ensimmäisen loimen edestä, toisen takaa ja kaisla jää odottamaan vuoroaan. Näin edetään pyrkien pitämään napakka ote. Kiristä sekä ristipunosta tekevää ohutta kaislaa että loimina toimivaa paksumpaa kaislaa. Jätä trikookuteet punoksen sisälle, voit irrottaa ne myöhemmin, nyt ne auttavat työn pysymisessä paikoillaan.
Kun ensimmäinen kierros ristipunosta on valmis, jatka ristipunosta samoin myös seuraaville kierroksille. Levitä nurkissa loimikaisloja häivyttäen neliskulmaisuutta ja anna loimien kääntyä muistuttamaan auringonsäteitä. Pikkuhiljaa huomaat, että pohjan muoto alkaa olla lähempänä ympyrää kuin neliötä.
Kun ristipunosta tekevä kudekaisla uhkaa loppua, jatka kaislaa hyvissä ajoin ottaen uusi kaisla vanhan kyytiin: tyvi jatkuu viistosti leikatulla tyvellä ja latva toisella latvalla. Tee näin myös siinä tapauksessa, jos kaisla sattuisi katkeamaan, pura punosta, leikkaa katkennut kaisla viistoksi ja laita uusi kaisla katkenneen kyytiin.
Työn edetessä voit ottaa aina hieman edellistä vahvemman kaislan. Säästä kuitenkin päättelyyn pari ohutta kaislaa.
Kun olet saanut pohja-alan punottua, vaihda muotin asentoa ja aloita reunan punominen. Käännä muotti kyljelleen, pidä pohja itseesi päin. Voit asettaa pöydälle kostean liinan, jolloin työ myös pysyy kosteana. Puno ristipunosta samalla tavalla kuin tähänkin asti kunnes on aika päätellä reuna (noin 1 cm ennen haluttua reunan korkeutta).
Kun reuna on lähes halutun korkuinen TAI loimikaisloja on noin 10 cm jäljellä, on aika aloittaa päättely. Jatka kudekaislalla ristipunosta, mutta taita jokainen loimikaisla kaksinkerroin. Loimirivistöstä tulee näin silmukkarivistö, johon pujotetaan lopuksi kaislavyöte. Jatka ristipunosta napakasti kierros loppuun ja tee vielä toinenkin päättelykierros.
Nyt voit päätellä kudekaislat esimerkiksi kinnasneulaa käyttäen ristipunoksen sisään. Voit öljytä pääteltävän kaislan kevyesti esimerkiksi ruokaöljyllä, jotta pääteltävä kaisla liukuu helpommin paikoilleen. Mikäli et omista kinnasneulaa, voit käyttää myös isoa parsinneulaa, mutta varo ettet halkaise kaisloja terävällä neulalla.
Yhdistä vielä kaikki loimisilmukat erillisellä ohuella vyöte-kaislalla. Huolehdi, että kaisla on luja ja kulkee kaikkien loimisilmukoitten läpi yli yhden kierroksen verran. Kiristä vyöte ja voit aloitta loimien kiristämisen.
Vedä jokaista loimen päätä itseesi päin, jolloin silmukka kiristyy, vyöte ankkuroi silmukan reunanmyötäiseksi. Tee kiristäminen pikkuhiljaa ja hallitusti, niin saat tasaisen reunan. Nyt voit leikata ylimääräiset loimen loput pois.
Lopuksi voit irrottaa trikookuteet ja tasoitella työn jälkeä esimerkiksi painelemalla ja pyörittämällä työtä muotteineen pöytää vasten. Siisti valmis työ sisä- ja ulkopuolelta, leikkaa kaikki sojottavat, ylimääräiset kaislan hapsut pois. Jätä työ kuivumaan ilmavasti.
Aina ei puumuottia ole saatavilla, ja voit käyttää muottina myös esimerkiksi pöytäkynttilää tai muuta vastaavaa materiaalia. Lasinen tai metallinen muottikin käy, mutta nastojen sijaan joudut keksimään muita keinoja trikoon kiinnityksessä (esimerkiksi pakkausteippiä hyödyntäen).
Harjoittele tekniikkaa vaikka matonkuteilla, jotta työvaiheista tulee helppoja.
Onnistumisen iloa ja punomisen flowta!
Työvaihekuvat Johanna Riepula, ohjeen aloituskuva Hilja Mustonen.
Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.