Ohje pellavan kasvatukseen ja käsinkylvöön
Pienen pellavapellon voi kylvää käsin eikä tarvita erikoisia työvälineitä. Millainen kasvupaikka tarvitaan, milloin kylvö kannattaa tehdä ja miten peltoa hoidetaan kasvukaudella, tarvitaanko lannoitusta tai kastelua, ensikertalaisella voi olla mielessä monta kysymystä, joihin saat vinkkejä kootusti tältä sivulta.
Tarvikkeet
Kuitupellavan siemeniä, lajikkeita esimerkiksi Lisette ja Martta. Huomaa, että myynnissä on myös öljypellavan siemeniä, sen korsi on lyhyempää.
- siemeniä 15 grammaa neliölle tai 1,5 kg/aari.
- katso lannoiteohje tekstistä
Valitse ja valmistele kasvupaikka
Pellava kasvaa mieluiten lämpimässä paikassa, multavassa maassa. Poista kasvupaikalta rikkaruohot ja erityisesti juolavehnä. Muokkaa matalaan, max. 10 cm syvyyteen (jos kynnetty syksyllä). Kevätkosteutta on tärkeä säästää, sillä siemen itää noin 9 vrk ja on erittäin matalajuurinen kasvi.
Jos käytössäsi ei ole peltomaata, voit myös kokeilla viljelyä kasvatuslaatikossa. Tällöin käytettävään maahan pitää kiinnittää huomiota, pelkkä kaupasta ostettu multa ei ole rakenteeltaan riittävän tiivistä, vaan joukkoon on saatava paremmin tiivistyvää hiekka- tai savimaata.
Kylvöajankohta
Kylvö tulisi suorittaa siten, että maan kosteusolosuhteet ovat sille otollisimmat. Muokkauksen kannalta maan pitää olla sopivasti kuiva, mutta maassa täytyy kuitenkin olla vielä kosteutta siementen itämisen ja alkuvaiheen kasvun varmistamiseksi. Paikkakuntasi maanviljelijöiden kevättöiden seuraaminen antaa hyvää osviittaa sopivan kylvöajankohdan valitsemiseksi. Tuomen kukkiessa maa on lämmennyt ja on sopiva aika kylvää pellava. Toukokuu on hyvää kylvöaikaa, joskus myöhäinen kevät lykkää kylvön kesäkuun alkuun saakka.
Lannoitus
Kylvön yhteydessä käytettävä lannoite kannattaa valita kylvöpaikan maaperän mukaan. Voit käyttää kaupasta saatavia raemaisia väkilannoitteita, joissa on typpeä (N), fosforia (P) ja kalia (K). Raemaiset ostolannoitteet kylvetään peltoon ensin ja sitten siemenet mullataan niiden kanssa, Lanta ja muut kompostilannoitteet kannattaa sekoittaa jo syksyllä maahan, tai sitten keväällä ennen kylvöä syvempään muokkauskerrokseen. Pellava tarvitsee typpeä noin 50-70 kg/ha, joten lannoittetta, jossa on 20 % typpeä, käytetään aarille 3,5 kg ja 35 g/neliömetri.
Siementen menekki ja kylvö
Siementä kylvetään noin 15 grammaa neliölle tai 1,5 kg/aari. Siemenen voi kylvää nopeimmin hajakylvönä, käsin tasaisesti ripottelemalla koko alueelle. Halutessaan siemenen tasaista levitystä voi helpottaa sekoittamalla niiden joukkoon hienoa hiekkaa. Kylvös mullataan kevyesti haravalla muutaman senttimetrin syvyyteen ja ”jyrätään” kevyesti joko rautaharavan lappeella tai esimerkiksi laudanpätkällä taputtelemalla.
Mahdollisimman tasaisen ja samanaikaisen kukinnan varmistamiseksi pellavan voi myös kylvää säännöllisiin, noin 12 cm välein sijaitseviin riveihin noin 1,5 cm syvyyteen joko käsin tai pienviljelyyn tarkoitetulla kylvölaitteella. Myös tällöin pinta on syytä jyrätä kevyesti.
Kastelu
Peltomaahan kylvettyä pellavaa ei lähtökohtaisesti kastella. Kylvölaatikoissa kylvöksen itämisen varmistamiseksi voit joutua kastelemaan sitä, jos säätila on kovin kuiva. Jos sadetta on tasaisesti läpi kesän, pellava pärjää ilman kastelua, mutta pitkät kuivat ja kuumat jaksot voivat vaikuttaa sen kasvuun, seuraa tilannetta.
Rikkaruohojen kitkeminen
Kuitupellavan kasvupaikaksi kannattaa valita mahdollisimman rikkaruohoton paikka. Juolavehnää ei saisi olla, sillä sitä on hankala kitkeä ja se vie kasvuston kesän aikana lakoon. Kertarikkakasveista jauhosavikka on ikävin, mutta käsin pellavan korjuussa se ei haittaa.
Parasta rikkaruohon torjuntaa on kylvää pellava mahdollisimman tasaisesti käyttäen hyvin itävää siementä. Kun pellava selviää hitaasta itämisestä, kasvattaa se vartta usean sentin päivässä. Silloin se varjostaa rikkakasvit hyvin. Useimmiten pellavaa ei tarvitse kitkeä.
Jos kuitenkin pellava on kasvun alkuvaiheessa hento ja kärsii rikkaruohoista, kannattaa kitkeminen aloittaa heti, kun pellava on kasvanut muutaman sentin mittaiseksi ja erotat varmasti pellavan taimet rikkaruohoista. Riviin kylvettyjen siementen välistä rikkaruohot on helpompi erottaa ja kitkeä. Kitkiessä on oltava varovainen, etteivät pellavantaimet tallaannu pahasti. Kitkeminen vie aikaa, mutta palkitsee paremmalla ja puhtaammalla sadolla!
Paikoin kypsyvää pellavakasvustoa voi joutua suojaamaan aidalla kauriilta tai peuroilta.
- Valitse lämmin kasvupaikka, multava maa ja muokkaa kasvualusta.
- Kylvä touko-kesäkuussa, kun maan kosteus on sopiva.
- Lannoita tarpeen mukaan
- Kylvä siementä tasaisesti noin 15 g neliölle, multaa ja tiivistä kevyesti.
- Kastele tarvittaessa.
- Kitke rikkaruohot tarvittaessa. Jos sinulla on porukkapellavapelto, kitkeminen mukava sosiaalinen hetki pellavapellon ääressä.
Pellavan korjuu syksyllä
Pellava on valmista korjattavaksi, kun sen siemenet alkavat ruskistua, alimmat lehdet lakastua ja korret kellastua. Hajakylvetyssä kasvustossa kypsyminen tapahtuu epätasaisesti, mutta kuidun kannalta ei haittaa, vaikka osa kasveista olisi vielä kukkivia. Pellava nyhdetään maasta juurinen, sidotaan kimpuiksi ja ripustetaan kuivumaan ilmavaan, linnuilta ja jyrsijöiltä suojattuun tilaan.
Ohjeet tuottaneet yhteistyössä Suomen maaseutumuseo Sarka sekä Maa- ja kotitalousnaiset.
Kuva Mikko Hietala.