Vuoden käsityötekniikka 2025 on korjaaminen ja kunnostus

Taitoliitto on nimennyt korjaamisen ja kunnostuksen Vuoden käsityötekniikaksi 2025.

Korjaamisen ja kunnostamisen perustaidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja, joita jokaisen olisi hyvä osata. Kun osaamme huolehtia säännöllisesti kenkien huollosta, puisen leikkuulaudan puhdistuksesta ja öljyämisestä, ommella irronneen napin vaatteeseen tai parsia reiän rakkaassa villapaidassa, voimme pienillä toimenpiteillä vaikuttaa näiden arkisten käyttötuotteiden kestävyyteen ja käyttöiän jatkamiseen, sen sijaan, että rikki mennyt päätyisi ympäristöä kuormittavaksi jätteeksi.

Vuoden 2025 käsityötekniikka, korjaaminen ja kunnostus, nostaa esiin käsitöiden mahdollisuudet kestävän kehityksen näkökulmasta. Korjaaminen ja tuotteiden käyttöiän pidentäminen haastaa meidät muuttamaan ajattelutapaamme ja suhdetta kuluttamiseen ja käsityöllisillä tekniikoilla on lukuisia mahdollisuuksia ympäristömyönteisen toiminnan kannalta. Nyt on aika arvostaa rikki rakastettuja vaatteita ja tavaroita ja antaa niille vielä rakkautta korjaamalla niitä!

Taitoliitto julkaisee vuoden 2025 aikana taito.fi-sivustolla ohjeita ja vinkkejä erilaisiin helppoihin korjaamisen perustaitoihin.

Korjaaminen on välittämistä – esineistä, ympäristöstä ja tulevaisuudestamme.

Taloudelliset ja ekologiset vaikutukset

Käsityön hyödyntäminen korjaamisessa on tehokas keino vähentää jätteen määrää ja säästää rahaa. Jokainen korjattu esine on askel kohti kiertotaloutta ja vähemmän kuluttavaa elämäntapaa.

Talouden näkökulmasta korjaaminen tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia. Käsityöläiset voivat erikoistua korjauspalveluihin, järjestää korjauskursseja tai myydä kunnostettuja tuotteita. Tämä luo uudenlaista liiketoimintaa, joka perustuu kestävyyteen ja luovuuteen. Tärkeää on lisätä korjaamisen arvostusta ja tietoa erilaisista korjaamisen mahdollisuuksista sekä palveluista.

Korjaaminen tuo ihmisiä yhteen

Korjaamisen ympärille on myös käsityössä muodostunut aktiivisia yhteisöjä, joissa jaetaan osaamista ja tehdään yhdessä. Korjauspajat ja -kurssit ovat paikkoja, joissa ihmiset jakavat taitojaan, oppivat toisiltaan ja luovat yhteisöllisyyttä. Keskustelu kulutustottumuksistamme on hyvä silta lisätä ymmärrystä erilaisista toimintatavoista sekä oppia uutta.

Korjaaminen käsityönä ei ole pelkästään tekninen taito, vaan filosofia. Se haastaa kertakäyttökulttuuria ja korostaa käsityön arvoa. Vuonna 2025 korjaaminen sekä kunnostus ja niiden monet mahdollisuudet nähdään entistä selvemmin luovina, vastuullisin ja merkityksellisinä tapoina tehdä käsitöitä.

Jokainen parsittu villaneule, kunnostettu tuoli tai huolletut kengät on pieni teko kohti kestävämpää maailmaa. Korjaaminen on välittämistä – esineistä, ympäristöstä ja tulevaisuudestamme.

Vinkkejä aloittelevalle korjaajalle

  • Aloita yksinkertaisista korjauskohteista.
  • Etsi ohjeita ja opetusvideoita netistä.
  • Hanki perustyökalut ja -tarvikkeet.
  • Älä pelkää epäonnistumista – jokainen korjauskerta opettaa uutta

Korjaaminen on taitolaji, jota jokainen voi opetella pienin askelin. Tärkeintä on asenne ja into oppia uutta!

Helposti opittavia korjaustaitoja

– neuleiden parsiminen
– neulevaatteiden huolto, nyppyjen poisto
– pienet paikkaukset ja vaatteiden korjaukset: napin ompelu, lahkeiden ja helmojen lyhennykset ja pidennykset
– kenkien huolto
– huonekalujen maalaukset ja osien liimaukset
– ulkokalusteiden öljyäminen
– polkupyörän perushuolto

Milloin korjaustyö kannattaa jättää ammattilaiselle?

– turvallisuutta vaativat korjaukset, esimerkiksi sähkölaitteet ja jarrut
– arvotekstiilit, huonekalut ja -esineet, tiedä mitä teet, että tuotteen arvo säilyy
– terveyteen liittyvien välineiden korjaukset
– lasten tarvikkeiden ja lelujen korjaus, ole tarkka että tuotteen turvaominaisuudet eivät muutu
– arvokkaan tai harvinaisen esineen korjaaminen
– erikoistyövälineitä vaativat korjaukset

Muista, että ammattilaisen apu maksaa itsensä takaisin varmuutena ja laadukkaana lopputuloksena.

Vuoden käsityötekniikka 2026 julkistetaan marraskuussa 2025.