Taitokatu 2024 Suomen Kädentaidot -messuilla

Julkaistu

Taito-viirejä ripustettuna messukäytävän päälle käsityömessuilla.

Marraskuussa Suomen suurimmat käsityömessut kokoavat taas käsityöstä innostuneet sankoin joukoin Tampereelle. Suomen kädentaidot -messuilla 15.–17.11.2024 käsityö on esillä niin ideoiden, näyttelyiden, materiaalien kuin valmiiden käsityötuotteidenkin kautta. Ohjelmaa ja katsottavaa riittää neljässä messuhallissa useammaksikin päiväksi. Taitojärjestön oma Taitokatu sijaitsee keskellä A-hallia muodostaen Taitolavan ympärille torimaisen kokoontumispisteen, jossa voit nähdä Taitojärjestön innostavia työnäytöksiä ja vinkkejä koko messujen ajan. Tule tutustumaan taitoyhdistysten kivoihin ideoihin ja vinkkeihin, uusiin materiaaleihin ja tekniikoihin ja seuraamaan työnäytöksiä Taitolavan katsomoon.

Tuohikorin punontavaiheita.

Taitoliiton osastolla A 470 on esillä vuoden käsityötekniikka korinpunonta. Tuohityön taitaja ja Vuoden korinpunojana palkittu Maija Nurminen pitää osastolla työnäytöksiä tuohitöistä perjantaina klo 11–16 ja lauantaina klo 10–15. Osastolla on myös esillä erilaisia punottuja koreja.
Taitoliiton osastolta löydät myös Taito-lehden.

Taito yrityslaboratorio Taitokadun kulmauksessa tuo messuille kolme aivan uutta messuyrittäjää.

Taitoliiton ohjelmaa messujen Design from Finland -lavalla (E-halli):

Vuoden käsityötekniikka 2024 ja ensi vuoden tekniikan julkistus
perjantaina 15.11.2024 klo 13.30

Taitoliitto valitsee vuosittain ajankohtaisen käsityötekniikan vuoden käsityötekniikaksi ja tänä vuonna korinpunonta on innostanut monipuolisuudellaan. Tuohi perinteisenä upeana punontamateriaalina on kerännyt kursseille uusia tuohityöharrastajia. Jaana Öljymäki on tuoheen perehtynyt käsityöläinen, jonka kursseilta ja kirjoista moni on saanut ensimmäisen kipinän tuohen punontaan. JaanaÖ kertoo tuohitöiden viehätyksestä ja omasta punontatarinastaan ja yhdessä Taitoliiton Johanna Aydemirin kanssa keskustellaan korinpunonnan vuoden kuulumisia. Lopuksi paljastuu myös jokavuotinen jännitys, eli mikä on Taitoliiton valitsema vuoden 2025 käsityötekniikka?

Taitoliiton ohjelmaa messujen Idealavalla (C-halli):

Kansallispukuisia naisia ja lapsia juoksee suurella hiekkarannalla.

Käsityön äärellä – Mitä kuuluu kansallispuku?
su 17.11.2024 klo 15.15–15.40

Keskustelemassa Seija Tiihonen Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry:stä, nuori kansallispukuharrastaja  Nea Mattila sekä Kikka Jelisejeff Taitoliitosta.

Kuva Raita ry.

Taitokadun messuosastot:

Ompelijan käydet nostavat vaaleanpunaista kangasta, taustalla pöydällä saumuri ja ompelutarvikkeita.

Taito Etelä-Suomi A 739

Yhteistyössä Ihkan kanssa tuomme messuvieraille pellavaisia ja trikoisia kankaita syksyn tyylikkäissä väreissä sekä muita ompeluun liittyviä tarvikkeita ja kaavoja. Suositut pellavamekkomallimme ovat innostaneet monia ompeluharrastuksen pariin. Löydät meiltä myös tarvikepaketteja köydenpunontaan, himmeleiden valmistukseen, mehiläisvahakynttilöiden tekoon, lapasten neulontaan sekä tuftaukseen. Osastomme työnäytöksissä pääset tutustumaan mekon ompeluun

Puinen pilttuu leikkihevosille, pilttuussa ruskea muovihevonen.

Taito Etelä-Pohjanmaa A 768

Taito Etelä-Pohjanmaa ry esittelee osastollaan erilaisia käsityön materiaaleja ja tekemispaketteja. Valikoimassamme on tekemispaketteja asusteisiin ja neuleisiin sekä kodin sisustustuotteisiin. Mukana on myös toivottuja uutuuksia, kuten Niina Laitisen suunnittelemat lapaset sekä ompelukuvat lapsille.

Tuftaustaulu, jossa keltainen kukka ja lankakeriä pöydällä.

Taito Itä-Suomi A 759

Taito Itä-Suomen osasto innostaa itse tekemisen äärelle! Valikoimissa on huomioitu myös iäkkäämmätkin käsityön tekijät uusin kanavatyötarvikepaketein! Tervetuloa tutustumaan osastomme erilaisiin käsityömateriaaleihin ja tarvikepaketteihin.

Mustapohjainen kasvikuvioinen juliste nojaa kehystettynä hirsiseinää vasten.

Kenkävero & Taito Shop A 769

Taito Shopin osastolta löydät Ebba Masalin -opetustaulutuotteet, jotka yhdistävät nostalgian ja aikaa kestävät sisustustrendit. Näissä tuotteissa yhdistyvät kotimaisuus, kestävyys ja vastuullisuus – ihastuttavia arjen käyttötuotteita itselle tai lahjaksi! Tule tutustumaan!

Mainoskuva jossa erilaisia käsityötekniikkakuvia kollaasina ja teksti ammatillinen koulutus.

Taito Keski-Suomi A 728

Haluaisitko opiskella käsityöntekijäksi tai käsityömestariksi? Tai ehkä syventää ammatillista osaamistasi? Tule tutustumaan taideteollisuusalan ammatilliseen koulutukseen, esillä myös kevään 2025 koulutukset.
Osastolla opettajien työnäytöksiä:
perjantai Titta Suutari Ketjupunonta
lauantai Raija Manninen Kangastuksia: ranskalainen lovileikkaus
sunnuntai Sari Ojalehto: Steekkaus – uskalla leikata neuleesi! 

Tuohikorin punontavaiheita.

Taitoliitto ja Taito-lehti A 470

Taitoliiton osastolla A 470 on esillä vuoden käsityötekniikka korinpunonta. Tuohityön taitaja ja Vuoden korinpunojana palkittu Maija Nurminen pitää osastolla työnäytöksiä tuohitöistä perjantaina klo 11–16 ja lauantaina klo 10–15. Osastolla on myös esillä erilaisia punottuja koreja. Taitoliiton osastolta löydät myös Taito-lehden.

Mustapohjainen narureppu, johon kirjottu villalangalla kuvioita.

Taito Pirkanmaa A 758

Taito Pirkanmaan osasto on tulvillaan inspiroivia tarvikepaketteja ryijyjen, kirjontojen ja tuftauksien valmistamiseen. Tarvikepaketista löydät kaiken tarvittavan työn aloittamiseen – valmiiksi suunnitellut mallit ja oikea määrä materiaalia tekevät työn aloittamisesta helppoa, eikä sinulle jää hukkamateriaalia kaappeihin pyörimään.

Lahjapakkaus jossa karjalaisteemaisia tuotteita kuvioituna perinteisellä Karjalan käki kuvioilla.

Taito Pohjois-Karjala A 721

Täältä löydät karjalaiseen tuoteperheen, johon kuuluu kauniita sisustus- ja käyttötekstiilejä, näyttäviä asusteita, monipuolisia käyttöesineitä ja herkullisia elintarvikkeita, jotka ovat valmistettu yhteistyössä pohjoiskarjalaisten käsityöläisten ja elintarvikeyrittäjien kanssa. Karjalainen tuoteperhe henkii perinnettä ja mystiikkaa elämänpuu- ja kukkilintusymboleilla. Osastolla myös pohjoiskarjalaisen Design by Kieto yrittäjäperheen tuotteita.

Uutena käsityön tekemispakettina osastolla pajaki: Todellinen katseenvangitsija, joka tuo kotiin leikkisää eleganssia ja uniikkia käsityöhenkeä.

Nainen kuivuneessa kaislikossa päällään harmaa-valkoinen kirjoneulevillapaita.

Taito Pohjois-Pohjanmaa A 749

Miltä näyttää, kun oululaisen design-yrityksen suosituin tuote siirtyy villapaidan kuviointiin? Taito Pohjois-Pohjanmaan osastolta löydät uuden Lovi-metsä -villapaidan tarvikepaketit sekä uudet värit Pohjois-Pohjanmaan neuleeseen. Lisäksi kestosuosikki luotolainen tikkuri on saanut uuden perheenjäsenen nyt vauvan mitoituksessa. Osastoltamme löydät lisäksi tarvikkeet ja valmiit tarvikepaketit helppoon ja luovaan tuftaukseen ja voit kokeilla tuftausta myös itse.

Nuori nainen päässään vaalean harmaa palmikkoneuleinen huppumyssy,

Taito Satakunta A 720

Osastolla on työnäytös Vellamo-makrameevalaisimen solmutekniikoista. Helppoa ja hauskaa! Suomalaisen lampaanvillan tarina jatkuu! Tuisku-neuleiden perhe on kasvanut neulehupulla. Kauluri, pipo ja lapaset ovat edelleen mukana. Myös Lempi-liivikauluri, huivit Virta ja Ihastus innostavat käsitöiden pariin. Kaipaat sitten lämmintä, juhlavaa, hillittyjä tai kirkkaita värejä. Rottinkitähtiä, Valoputous- ja Vellamo makrameevalaisimet. Nämä kaikki käsityöharrastajia innostavina tarvikepaketteina.

Pieni kukkakuvioinen ryijy ja lankakeriä.

Taito Varsinais-Suomi A 738

Taito Varsinais-Suomen osastolta löydät uudet hauskat kierrätyskäsitöihin liittyvät ideat sekä pääset tutustumaan hauskaan pikseli-kirjontaan.

.

Vihreäpohjainen ryijy, jossa puu- ja lehtikuvioita.

Taito Ylä-Savo A 748

AnnaQ:n ryijyt, ryijypaketit, käsin kudotut ryijynpohjakankaat ja ryijytarvikkeet, opastusta ryijyn ompelussa.

Isot ja pienet tekemispaketit makramesolmeiluun ja neulontaan sekä yläsavolaisia lahjatavaroita.

.