Paven pellavareissu -luennot kouluille

    Nuori nainen asettelee pellolta kerättyjä pellavanippuja kuivumaan narulle.

    Paven pellavareissu on uusi, nuorille räätälöity luentokokonaisuus, joka sukeltaa syvälle historiaan tarjoamalla näkökulmia ilmastoahdistuksen torjuntaan. Kaikki lähtee liikkeelle pellavasta, ikiaikaisesta tekstiilikuidusta, jota kasvatettiin ja työstettiin yleisesti maaseudulla ennen teollisten tekstiilien rantautumista Suomeen.
    Paven pellavareissun takaa löytyy 31-vuotias turkulainen käsityöalan ammattilainen, Paula Vanne eli Pave, joka on opetellut pellavan työstön sen kasvattamisesta aina kuidun nyhtämiseen, kehräämiseen ja kutomiseen asti.

    – Olen pitkään ollut kiinnostunut pellavasta kuituna, mutta vasta viime vuonna kun Taitojärjestö lanseerasi Neliömetri pellavaa -hankkeen, jossa kannustettiin pellavan pariin ihan sen kasvatuksesta lähtien, hurahdin siihen toden teolla, Turun taitokeskuksessa työskentelevä Vanne kertoo.

    Paven pellavareissu -luennot kouluille avaa tarinan juurevasta pellavasta tekstiilikuidun lähteille

    Nuori nainen pellavapellolla, tutkii kumartuneena pellavan kypsymistä.

    Jo parin vuoden ajan Vannen pellavat ovat kasvaneet Pyhärannan Ihodessa ja nyt nyhtöhommien jälkeen pellavareissu pääsee toden teolla tien päälle. Tavoite on tavoittaa yläkoulu- ja lukioikäisiä nuoria, joille tämä historiallinen tekstiilikuitu ja sen työstötavat ovat tänä päivänä vieraita.

    Paven pellavareissu tempaa nuoret peruskysymysten äärelle: mitä ja minkälainen kasvi ja kuitu pellava on? Miksi se on ekologinen vaihtoehto? Miten sitä kasvatetaan, työstetään, kehrätään ja kudotaan kankaaksi? Erityisesti pohditaan sitä, miten valtavan suuri työ pitää nähdä ennen kuin pellava (tai mikä tahansa tekstiilikuitu) on vaatteena päällämme? Miltä näyttivät työkalut ja -välineet, joilla pellavaa työstettiin? Nekin nimittäin tehtiin käsin.

    – Kun Pave alkoi keväällä toistuvasti puhua pellavasta ja sen kasvatus- ja työstötavoista, olin alkuun hieman hämmentynyt. Minun sukupolveni kaapit kun ovat täynnä erinäisiä pellavaisia, joten en heti edes ymmärtänyt mitä ihmeellistä tässä olisi, naurahtaa Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja ja Paven esihenkilö Tiina Aalto.
    – Taisin nukkua yhden yön yli ja soittaa pari neuvoa antavaa puhelua, kunnes oivalsin, että Pave puhuu asiaa, nuoren ihmisen äänellä. Tämä on kallisarvoista perinteisen kulttuurin jalkauttamistyötä, Aalto jatkaa.

    Tämän jälkeen Vanne ja Aalto ryhtyivät suunnittelemaan, miten ja missä tämä konsepti toimisi parhaiten. Näin syntyi Paven pellavareissu -kokonaisuus. Luentokokonaisuus on suunnattu nuorille ja se avaa kiinnostavalla tavalla tekstiilikuidun syntyä ja herättää sitä kautta miettimään myös omaa roolia tekstiilien kiertokulussa. Koulut voivat tilata luentopakettia Taito Varsinais-Suomi ry:ltä. Lisätietoja alla olevassa linkissä.

    Linkin takaa löydät lisätietoa Paven pellavareissu -luennosta:
    https://www.taito.fi/varsinaissuomi/ajankohtaista/uutiset/uutuus-paven-pellavareissu-luento/

    Vaikka pellavareissu on vasta reissunsa alussa, se on saanut laajasti kiitosta ja kerännyt suurta kiinnostusta. Yhtenä esimerkkinä muun muassa se, miten Pave kiinnitettiin pohjoismaiselle Nordic Craft Weekille kertomaan pellavahurahduksestaan.
    https://www.taito.fi/varsinaissuomi/ajankohtaista/uutiset/pellava-pohjolan-silkki/
    Lisätietoa Neliömetri pellavaa -hankkeesta löytyy täältä:
    https://www.taito.fi/ajankohtaista/kasityoblogi/neliometri-pellavaa/

    Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
    Taito Varsinais-Suomi ry
    Paula Vanne / turku@taitovarsinaissuomi.fi / 050 434 9022
    Tiina Aalto / tiina.aalto@taitovarsinaissuomi.fi / 040 554 6188
    www.taitovarsinaissuomi.fi

    TÄGIT: