Linnan juhlat ovat myös kädentaitojen juhlaa 

Korutaiteilija Elli Hukka työpöydän ääressä, viimeistelee saksilla tekstiilikorua.

Tasavallan presidentin järjestämä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on upea tilaisuus juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Samalla se tarjoaa myös työtilaisuuksia lukuisalle joukolle käsityöalan ammattilaisia, muotoilijoita ja suunnittelijoita.

Taitoliitto haluaa kiinnittää huomiota siihen valtavaan määrän kädentaitojen osaamista ja ammattilaisten taitoja, joiden ansiosta suomalaista voivat tänäkin itsenäisyyspäivänä ihastella Linnan juhlien huikeaa pukuloistoa. Näyttävien pukujen ja mekkojen taustalla on tuhansia työtunteja alan ammattilaisten osaamista ja taidonnäytteitä. Moni puku myös uudistetaan ja käytetään toistamiseen, tässäkin käsityöammattilaisten taitavien käsien kautta.

Juhlatyylien toteutuksessa mainitaan usein nimekkäät suunnittelijat, mutta toteutusten takaa löytyy suuri määrä vaattureiden, räätälien, kaavoittajien, mallimestareiden ja ompelijoiden ammattitaitoa. Kengät saattavat matkata juhlaan suutarin käsien kautta ja koruloiston takaa löytyvät hopea- ja kultasepät sekä korumuotoilijat. Juhlatyylin viimeistelee usein kampaaja, jonka työ myös vaatii käsityöllistä ammattiosaamista.

Käsityöalojen koulutuksen tulevaisuus on myös ajankohtainen huolen aihe, joka voi vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa taitajia on entistä vähemmän.

Pukukokonaisuus syntyi yhteistyönä

Taitoliitto viettää käsityön edistämisen 110 vuotisjuhlaa ja toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen on kutsuttuna tämä vuonna Linnan juhliin. Hän edustaa tilaisuudessa Taitojärjestöä mallimestari Elisa Partsin kanssa yhteistyössä suunnitellussa puvussa. Puvun korun on suunnitellut kultaseppä, korutaiteilija Elli Hukka (yläkuvassa). Puvun koru on valmistettu luonnonväreillä värjätyistä kankaista. Luonnonväreillä värjääminen oli Taitoliiton valitsema vuoden käsityötekniikka vuonna 2022.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun teoksiani on linnan juhlissa”, iloitsee korutaiteilija Elli Hukka.

”Tämä tuo toki näkyvyyttä itselleni tekijänä ja taiteilijana. Olen ylpeä korutaiteen edustajana siitä, että korutaideteos pääsee esille noin näyttävälle paikalle. Minna Hyytiäisen asussa koruteos pääsee upeasti asun pääosaan, kun yleensä Linnan juhlissa keskitytään pukuihin ja niiden suunnittelijoihin.”

Korutaiteilija Elli Hukan tekstiilikoru, laskostettua luonnon väreillä värjättyä kangasta, väreinä keltaista ja vihreää.
Korutaiteilija Elli Hukan tekstiilikoru on laskostettua luonnon väreillä värjättyä kangasta. Koru nähdään Linnan juhlissa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäisen asussa. Kuvassa koru sovitusvaiheessa.

Yhteen pukuun kymmenien tuntien työmäärä

Mallimestari Elisa Parts Ompelimo Silestä on valmistanut Linnan juhliin pukuja monena vuonna.

”Aikataulutus pukujen valmistumisen suhteen on varmasti toiseksi haastavin tehtävä itse ompelun lisäksi. Tänä vuonna kutsut tulivat hiukan aikaisemin ja hiljaisen syksyn jälkeen otin ommeltavaksi useita pukuja. Aikatauluissa haastavinta on muutokset ja asiakkaiden valmistautuminen. Kaikki alkaa siitä, että asiakkaalla on oikeat alusvaatteet ja kengät. Niiden tärkeyttä ei voi kuin korostaa, sillä ne vaikuttavat koko puvun istuvuuteen”, Elisa kertoo.

On onni päästä toteuttamaan näitä taitoja.

Elisa Parts, mallimestari.
Mallimestari Elisa Parts ompelimossaan, ompelee käsin valkista pukua.

”Tänä vuonna ompelin neljä omaa pukua ja kolme suunnittelijalle. Lisäksi ompelimossani juhliin valmistuu muutama yläosa ja yksi muodistus vintage puvusta.”

Pukujen työmäärä vaihtelee mallin mukaan. Työtunti ”haarukka” on yleensä 15–35 tuntia. Kankaan haastavuus ja herkkyys sekä puvun malli vaikuttavat merkittävästi työaikaan. Usein juhlapuvuissa on myös paljon käsin ompelua.

”Itsenäisyyspäivän vastaanotto on ainutlaatuinen juhla Suomessa. Juhlapuvuissa ammattilainen pääsee näyttämään taitojaan niin kaavoituksessa kuin ompelussa. Kaikki puvut valmistuvat suurella rakkaudella ja ovat asiakkaiden näköisiä ja kokoisia. Jokainen asiakas on persoona ja minun tehtävänäni on luoda hänelle puku, joka on oikeaa kokoa sekä ennen kaikkea tuntuu päällä omalta. Parasta on, kun asiakas katselee itseänsä onnellisena peilistä ja tuntee, kuinka puku tukee hänen persoonaansa. Jokainen työ on omanlaisensa ja jokaisessa pääsee näyttämään käsityön taitoa eri tavoin. On onni päästä toteuttamaan näitä taitoja”, Elisa Parts sanoo hymyillen.

Arvostelun ja vertailun sijaan kotikatsomoissa ja mediassa voitaisiinkin tänä vuonna kiinnittää enemmän huomiota juhlien taustalla olevaan ammattitaitoon ja työhön sekä käsityötaitoon lopputulosten taustalla.

Korutaiteilija Elli Hukan tekstiilikoru Minna Hyytiäisen asussa.
Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäisen asuna Linnan juhlissa 2023 nähdään mallimestari Elisa Partsin valmistama silkkipuku ja korutaitelija Elli Hukan tekstiilikoru.

Sivun kuvat yrittäjiltä ja asukuvat Johanna Aydemir.
Tekstin toimittanut Johanna Aydemir.

TÄGIT: