Keväinen kulttuuriretki kehräämölle

Aika 18.05.2024 klo 07:30 – 20:30
Sijainti Taitokeskus Verkaranta, Vuolteentori 2, 33100 Tampere
Järjestäjä Taito Pirkanmaa ry
Saimas spinneryn kehräämöllä

Jos matka Itä-Suomeen tuntuu pitkältä omalla autolla, voi hypätä toisten käsityö- ja kultuuriystävien kanssa omaan tilausbussiin ja vaikka neuloa koko matkan! 

Retken vierailukohteina Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Mikkelin Kenkävero ja villakehräämö Saimas Spinnery Puumalassa. Juomme aamukahvit Lahdessa kahvila Kahiwassa ja lounasta syömme Puumalassa. Matkan hintaan (95€) sisältyy ohjelman mukaiset kohteet, ruuat ja opastukset.

Malva on elämyksellinen visuaalisten taiteiden museo Lahdessa. Museon muodostavat entiset Lahden taidemuseo ja Lahden julistemuseo. Malva toimii Malski-keskuksessa Mallasjuoman entisessä panimokiinteistössä. Museon nimi, Malva, kertoo missä olemme ja mitä teemme. Nimen juuret ovat syvällä Lahden ytimessä ja se on ideoitu yhdessä lahtelaisten kanssa. Nimen alkuosassa kuuluu Lahden keskeinen maamerkki, tehdaskiinteistö Malski, jossa museo sijaitsee. Loppuosa tulee Visual Arts -termistä ja muistuttaa museon tarjonnasta sekä kansainvälisestä luonteesta.

Kenkäveronniemen pappilan, jota on kutsuttu myös Isoksi Pappilaksi, historia alkaa jo yli 550 vuoden takaa. Aina 1800-luvulle saakka Kenkäveronniemi oli saarena, jonne johti pieni silta mantereelta. Kenkäveronniemen pappila on nähnyt niin Mikkelin alueen kuin läntisen että itäisenkin naapurimme vaiheita. Se on kokenut sekä vuosina 1596-97 käydyn Nuijasodan verilöylyn että venäläisten sotajoukkojen hävityksen. Kenkäveronniemen pappilakin on ollut kautta aikojen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin edelläkävijä paikkakunnalla. Se on ollut myös seuraelämän keskus, jossa kulttuurilla on ollut oma arvostettu asemansa. Uudet aatteet ja virtaukset on otettu tervetulleina vastaan. Vilkas elämänmeno kuitenkin päättyi vuonna 1969 silloisen kirkkoherran muutettua kaupunkiasuntoon. Pappilan rakennukset jäivät lähes heitteille ja päärakennus oli ajoittain jopa kovakouraisessa teollisuuskäytössä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan, monia vaiheita nähneen ja kiistojakin aiheuttaneen pappilan renessanssi alkoi parinkymmenen alennusvuoden jälkeen vuonna 1988. Tuolloin Mikkelin kaupunki ja maaseurakunta sopivat maanvaihdosta, jolla pappilan alue siirtyi kaupungille. Myöhemmin kaupunki päätti restauroida päärakennuksen Mikkelin käsi- ja taideteollisuuden (= Taito Itä-Suomi ry) ja Savo-Karjalan Marttapiiriliiton käyttösuunnitelman mukaiseksi.
 

Saimas Spinnery on kampalankakehräämö, jonka tarkoitus on kehrätä erirotuisten lampaiden ja alpakan villaa sekä mohairia. Ekologisuus on kehräämöllä huomioitu niin sähkön, veden kuin kierrätyksenkin näklökulmasta. Haluaisitko päästä kehräämölle tutustumaan langanvalmistukseen? Esittelemme tarinallisilla kierroksilla aina kulloinkin käynnissä olevaa kehräämön työvaihetta. Samalla pääset sukeltamaan kehräämisen historiaan ja tutustumaan kehräämön myymälään ja tehdä lankaostoksia! Tule kuulemaan, mitä kaikkea on jo tehty ja mitä on suunnitelmissa!

 

Upea päivä tiedossa suomalaisen käsityö-, taide ja rakennushistorian parissa, tänne kannattaa lähteä!

 

Lähtö Taitokeskus Verkarannan pihasta, Vuolteentori 2 klo 7.30 ja paluu samaan paikkaan noin 20.30. Matka toteutuu 30 osallistujalla.

Matkan maksaminen tapahtuu ilmoittautumisen yhteydessä, laita lisätietoihin mahdolliset allergeenit.. 

Huomioithan, että retkelle ilmoittautuminen on sitova. Jos retki ei toteudu, palautamme rahasi. 

Tilausbussia ei pysty kuljettamaan pienellä henkilömäärällä ja muiden matkalaisten kannalta on harmillista, jos retki joudutaan perumaan viime hetkillä liian vähäiseksi pudonneen osallistujamäärän vuoksi. Ravintolat toivovat ruokailijamäärät viimeistään viikkoa ennen, joten jos sinulle tulee este 7 pv ennen retkeä, maksua ei palauteta. Voit luovuttaa tai myydä oman paikkasi eteenpäin, mutta ilmoitathan siitä kuitenkin meille niin tiedämme, kuka tilallesi tulee.