Vinkkejä laadukkaisiin vaatevalintoihin
Suututtaa, kun uusi vaate näyttää jo parin pesukerran jälkeen nuhjuiselta. Miten tässä näin kävi? Vaikka rahan- ja ajanhukka kirpaisee, nopeasti käyttökelvottomaksi räytyvät vaatteet tekevät vahinkoa laajemminkin: tekstiili- ja vaateala kuluttaa luonnonvaroja, aiheuttaa ilmastopäästöjä ja tuottaa jätevesiä, ja kaikki tämä menee hukkaan, jos vaate ei kestä käyttöä.
Tekstiilituotteita valmistetaan jopa puolet enemmän kuin 2000-luvun alussa ja määrän ennustetaan vain kasvavan. Merkittävä syy tähän on vaatealan tuottoisin bisnesmalli, pikamuoti, jossa vaatteita tuotetaan nopeasti ja halvalla ja kuluttaja koetetaan saada ostamaan uutta mahdollisimman usein. Kuluttajan kukkaro kiittää halpoja hintoja, mutta vain lyhyellä tähtäimellä.
Jos pidennät vaatteen käyttöikää kaksinkertaiseksi, syntyy puolet vähemmän jätettä ja tarvitaan puolet vähemmän raaka-aineita.
Mahdollisimman halvalla tuotetut vaatteet eivät kestä käytössä, ja uutta on pakko hankkia pian. Pitkällä tähtäimellä rahaa voikin upota enemmän viiteen halpisvaatteeseen kuin yhteen kalliimpaan ja laadukkaaseen. Kulahtanutta vaatetta ei saa myytyä muille käyttäjille, jos se jostain syystä ei sovi enää omaan käyttöön, eikä sitä kaivata hyväntekeväisyyskeräyksiinkään. Laadukas vaate taas näyttää koko käyttöikänsä paremmalta ja sitä voi ja kannattaa korjata.
Vaatteen laadun tunnistaminen
Kun hinnalla ja laadulla ei ole varmaa suhdetta, mikä avuksi kaupoille kestovaatteen tunnistamiseen?
Pikavilkaisulla samoilta näyttävistä vaatteista toinen voi kestää pari kuukautta ja toinen vuosikausia. Laatu paljastuukin tarkemmalla syynäyksellä. Kannattaa muistaa seuraavat tärpit, joihin kiinnittää huomiota.
Kangas
Tärkeintä vaatteen laadulle on kangas. Sen on kestettävä käyttöä ehjänä ja siistin näköisenä. Tähän auttaa käyttötarkoitukseen nähden riittävän tukeva kangas, pitkäkuituinen materiaali ja esimerkiksi kankaan pinnan siloittava nyppyjä ehkäisevä entsyymikäsittely. Nuhjaantumisen ja nyppyyntymisen riskipaikkoja ovat lyhyt kuitu, heikon ja vahvan kuidun sekoitteet, esimerkiksi viskoosi ja polyesteri, ja akryylin sekoittaminen luonnonkuituihin. Jos trikoon tai puuvillakankaan pinnasta pörröttää kuituja jo uutena, se tulee mitä todennäköisimmin nyppyyntymään käytössä.
Valitse vaatteeseen materiaali, joka sopii tarkoitukseensa ja jota jaksat huoltaa. Jos haluat pestä kaikki vaatteet samassa 60 asteen tehopesussa, valitse kankaat, jotka sen kestävät. Jos himoitset silkkiä ja kashmiria, totuttele ajatukseen käsinpesusta, tuulettamisesta ja nukkakammasta. Omalla käytöksellä voi vaatteen kestoon vaikuttaa: herkät luonnonkuidut nyppyyntyvät herkästi jos niitä hiertää tekokuituinen laukunhihna, reppu tai avainkorttinauha.
Ompelujälki
Ompelujälkeä kannattaa arvostella sekä vaatteen sisä- että ulkopuolelta. Vaatteen pitäisi näyttää viimeistellyltä ja siistiltä sisäpuoleltakin, joko vuorin ansiosta tai siististi tehtyjen saumojen. Pitkätikkinen ommel altistaa saumat ratkeamiselle, lyhyttikkinen on hyvä valinta.
Saumurisauma sopii trikoovaatteeseen, mutta venymättömässä kangasvaatteessa pitäisi olla aina myös suora ommel tai sauma venähtää nopeasti. Saumat, joissa saumavarat on käännetty näkymättömiin sauman sisäpuolelle kestävät hyvin – esimerkkinä parempien kauluspaitojen sivusaumat ja laatufarkkujen haarasaumat. Varsinkin helposti liestyvät tai purkautuvat kankaat pitäisi ommella katesaumalla tai pussisaumalla. Suorat ja siistit päällitikkaukset kertovat ammattitaitoisesta ompelutyöstä, joka lupaa muutenkin vaatteen olevan laadukas.
Lisätarvikkeet ja yksityiskohdat
Vaatteen voi tehdä kestävämmäksi ja laadukkaammaksi monilla pienillä yksityiskohdilla.
Tukikangas tai kolminkertainen kangas nappilistassa varmistaa, ettei nappilista repeä napin kohdalta. Tiheällä tikillä ommellut napinlävet pysyvät siistinä käytössä, eivätkä ala purkaantua ja repsottaa. Huolellisesti paikalleen ommellut napit eivät irtoile, mutta varanappi on kuitenkin hyvä olla varmuuden vuoksi. Halkiot, jotka on vahvistettu tukitikkauksella tai tukikankaalla, eivät repeä. Neuleiden ja trikoovaatteiden olkasaumassa tukinauha estää olkasaumaa venähtämästä. Jos vaatteeseen on ommeltu koristeita, ne pitäisi olla kiinnitetty niin, etteivät ne käytössä ja pesussa käpristy tai irtoile.
Lisäksi tietysti vaatteen pitää olla kaavoitettu niin että se toimii käytössä: housujen haaroissa löytyy sen verran väljyyttä, että on mukava istua, huppu ei saa valahtaa päästä eivätkä hihat olla niin tiukat ettei käsiä voi nostaa. Vaatteen kesto pidentää jos ensimmäisenä kuluviin kohtiin on valmiiksi ommeltu vahvikkeet. Korjaustarvikkeet, kuten varanapit tai pätkä parsintalankaa helpottavat vaatteen pitämistä käyttökunnossa ja erityisen ilahduttavaa on, jos vaatemerkillä on korjauspalvelu. He eivät tarjoaisi sellaista, jos eivät itse luottaisi omien tuotteidensa kestoon.
Maltti mukana ostoksilla
Laatuvaatteita etsivän kannattaa varata ostoksilla käymiseen aikaa, niin että vaatteita ehtii todella tutkia. Pelkällä halvalla hinnalla tai aleprosentilla mainostettavilla vaatteilla ei todennäköisesti juuri muita hyviä puolia olekaan, joten halvimman hinnan tai isoimman aleprosentin perässä ei kannata vaateostoksilla juosta. Netistä ostaessa, kun vaatetta ei pääse omin silmin tarkastelemaan, kannattaa ostaa vain kaupoista, joilla on yksityiskohtaiset lähikuvat. Niistä näkee parhaimmillaan ompeleen pituuden ja kankaan pinnan, pienestä kuvasta jossa vaate on mallin päällä ei pysty arvioimaan vaatteen laatua.
Nettiostoksillakin vaatteen yksityiskohtien tutkiminen kannattaa. Hyvät lähikuvat paljastavat paljon enemmän kuin postimerkinkokoinen pikkukuva.
Rinna Saramäki.
Käyttäjä voi vaikuttaa
Ai niin, mitä sille parin pesun jälkeen pilalle menneelle vaatteelle pitäisi tehdä?
Reklamoida kauppaan. Kauppiaalla on virhevastuu myymistään tuotteista, myös vaatteista. Jos huonosta laadusta ei reklamoi, jää käyttämättä mahdollisuus parantaa jatkossa saatavilla olevien vaatteiden laatua.
Brittiläinen ympäristöjärjestö WRAP on laskenut, että vaatteiden aktiivisen käyttöiän pidentäminen vain 9 kuukaudella nykyisestä pienentäisi vaatteiden hiilijalanjälkeä jopa kolmanneksella. Siinä missä esimerkiksi vaateteollisuuden jätevesiongelmaan ei tavallisella kuluttajalla ole suoraa mahdollisuutta vaikuttaa, vaatteiden kesto on onneksi pitkälle kuluttajan määriteltävissä. Kun on hankkinut uuden lempivaatteen, siitä kannattaa pitää huolta: säilyttää siististi, huoltaa hellästi ja korjata ja parsia tarpeen tullen. Laadukas vaate palkitsee huolenpidon kestämällä käyttökelpoisena ja hyvännäköisenä pitkään.
Panosta vaatteissa laatuun ja siihen että rakastat vaatteitasi. Silloin käytät niitä pitkään, ne kestävät pitkään ja jaksat myös huolehtia niistä hyvin. Ja rikkirakastettu vaatekin on silloin mielekästä korjata!
Rinna Saramäki
Alla olevalla videolla Rinna Saramäki kertoo vinkkejä laadukkaisiin vaatevalintoihin.
Kirjoittaja
Rinna Saramäki, tietokirjailija
Jutun kuvat:
Yläkuva ArtMarie, IStock
Muut kuvat Kapina Oy
Lisää tietoa tekstiilimateriaaleista
https://www.anniinanurmi.fi/materiaaliopas/
https://www.stjm.fi/kuituopas/#/
Yksityiskohtaisia neuvoja vaatehuoltoon
https://www.instagram.com/arkiveatelier/
Vaatteiden ympäristövaikutuksista
https://www.wrap.org.uk/sites/files/wrap/VoC%20FINAL%20online%202012%2007%2011.pdf