Maija Nurminen on tuohityön taitaja ja Vuoden korinpunoja

29.08.2024

Maija Nurminen on sastamalalainen tuohenpunonnan taitaja, joka on työskennellyt tuohen parissa lähes 40 vuoden ajan. Tie tuohenpunontaan on alkanut jo lapsena, oman karjalaisen isoäidin vanavedessä. ”Isoäitini valmisti ja myi tuohiesineitä sen ajan tavan mukaisesti käyttöesineiksi. Häneltä opin tämän taidon, joka sitten vei mukanaan”, Nurminen kertoo ylpeänä.

Nurminen paitsi punoo, myös kouluttaa aktiivisesti. Nurminen on punonut tuhansia tuohiesineitä ja yksi hänen motoistaan on, että kaikkea on kiva kokeilla. ”Joskus kurssilaiseni kysyvät, olenko kokeillut valmistaa jotakin täysin epätyypillistä esinettä, kuten vaikkapa leipälaatikkoa tuohesta. Vastaan, etten vielä, mutta täytyypä kokeilla”, Nurminen naurahtaa.

Maija tuntee tuohen materiaalina ja osaa hyödyntää sen parhaita puolia erilaisissa punomissaan esineissä. Miniatyyripunonnat ovat yksi hänen erityistaitonsa ja pikkuruisia punottuja tuotteita on kokoelmassa paljon. Nurminen työskentelee kotonaan Sastamalan Häijäässä omassa verstaassaan, jonka seiniä kiertävillä hyllyillä on yli tuhat punottua tuohityötä. Tuohen kerääminen ja käsittely tehdään yhdessä puolison kanssa. Yhteistyötä on tehty jo vuosikymmenten ajan.

Tuohikorin punontavaiheita.
Tuohikorin punonta eri vaiheissa. Kuva Johanna Aydemir.

Maija Nurmisen punontataidot ovat kehittyneet päivittäisen punomisen ja materiaalin kokeilemisen tuoman kokemustiedon kautta, hänen tuohityönsä ovat pieteetillä tehtyjä. Maija esittelee käytössään olevaan punottua tuohilompakkoa ja käsilaukkua, jotka on punottu hyvin ohuista tuohinauhoista ja joiden koristeet ovat siroja ja yksityiskohtaisia ja materiaali tuntuu lähes nahalta. Maijan tuohityöt osoittavat, että tuohenpunonta on myös modernia osaamista ja materiaalin sekä tekniikan saumatonta yhteensovittamista, joka herättää vain ihailua sekä perinteisen taidon kunnioitusta.  Maija on esitellyt ja kouluttanut tuohen punontaa monissa erilaisissa tapahtumissa, oppilaitoksissa ja museoissa yli 30 vuoden ajan. Hän on myös tuohityön kolminkertainen Suomen mestari. Tällaiset perinteisen taidon ja materiaalien syväosaajat pitävät tuohenpunonnan taitoa elävänä ja innostavat esimerkillään uusia punojia perinteisen osaamisen opiskeluun.

Maija Nurmisen töitä on tänä vuonnakin ollut esillä useissa näyttelyissä: Salon taitokeskuksen Tuhannen tuohta -näyttelyssä sekä Taitoliiton ja Suomen käsityön museon tuottamassa kansainvälisessä yhteisnäyttelyssä Punottuja koreja meiltä ja maailmalta.

Kuvan korit Suomen käsityön museon näyttelystä. Kuva Johanna Aydemir.

Teksti Tiina Aalto ja Johanna Aydemir.
Sivun aloituskuva Tiina Aalto.

Maija Nurminen palkittiin Käsityögaalassa 2024 Vuoden korinpunojana

Vuoden korinpunoja palkitaan käsi- ja taideteollisuuden hopeisella taitomerkillä.
Huomionosoitus liittyy vuoden käsityötekniikkaan, joka 2024 on korinpunonta. Valinnan teki Taitoliitto.