Käsityön tulevaisuus ja taitojen säilyminen

09.08.2024
Teini-ikäinen tyttö ja poika ompelevat, poika ompelee ompelukoneella.

Käsityötaitojen merkitys on vuosien saatossa muuttunut ja käsityöstä on tullut monelle myös osa mielen hyvinvointia. Käsityö ei enää ole pakollinen tarve tehdä tarpeellisia käyttöesineitä vaan osa arjen luksusta, johon voidaan käyttää paljon vapaa-aikaa.

Käsityötaidot ovat myös tärkeä osa meidän aineetonta kulttuuripääomaamme. Emme saa hukata juuriamme, perinteisiä tapoja elää vuorovaikutuksessa ympäröivän luonnon ja sieltä saatavien materiaalien
kanssa. Näitä taitoja ja osaamista hyödyntäen rakennetaan kestävää tulevaisuutta.

Toivoisin, että käsityötaitojen laaja-alainen merkitys yhteiskunnalle ymmärrettäisiin juuri nyt paremmin ja turvattaisiin alan toimijoiden sekä koulutuksen ja oppilaitosten toimintaedellytykset myös tulevaisuudessa. Hopeaseppiä tai puuveneen rakentajia – käsityöalan ammattilaisia – ei ole tulevaisuudessa ilman alan kouluttautumis- ja harrastusmahdollisuuksia. Käsityö alana tarvitsee kehittyäkseen ehdottomasti alan ammattilaisia.

Ei tarvitse olla opettaja tai kädentaitojen ohjaaja vaan taitojen välittäminen voi olla ihan arkista yhdessä tekemistä.

Minna Hyytiäinen, Taitoliiton toiminnanjohtaja.

Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka käsitaidot siirtyvät eteenpäin. Ei tarvitse olla opettaja tai kädentaitojen ohjaaja vaan taitojen välittäminen voi olla ihan arkista yhdessä tekemistä – korjataan terassia, terotetaan kirves tai leikataan matonkuteita vanhoista t-paidoista.

Tehdään ja opitaan yhdessä!

Minna Hyytiäinen, Taitoliiton toiminnanjohtaja.

Minna Hyytiäinen

Taitoliiton toiminnanjohtaja


Kuvat Hilja Mustonen ja Tiina Hautamäki.